JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Skeppsmalen - Fiskeläge och fyrplats

Har du tråcklat dig i genom Örnsköldsvik på väg norröver skall du efter någon mil hålla koll mot vänster. När skylten Skeppsmalen dyker upp är det bara att blinka höger. Nu väntar 1,8 mil asfaltsväg som blir smalare och sedan ännu smalare.

 D802863

Skeppsmalen är snarare ett före detta fiskeläge. Idag sommarstugor och en handfull fast boende. Det gör att möjligheten att komma ner till vattnet är klart begränsad. Du får snällt nöja dig med gräsplätten mitt i hamnen.

IMG 4815

Där står en skylt på ett av husen som utlovar färsk och fryst lax, sik och annat smask. Besvikelsen är total när man kliver in i självbetjäningsbutiken. Där ligger några taniga sikar för 60 riksdaler styck, det är allt.

 D802882

 D802874

I anslutning till krogen hittar du surströmmingsmuseet. Besöket kostar 40 :- och det är väl tveksamt om det är värt slanten. Två högtalarröster som pratar i mun på varandra så man varken hör det ena eller andra.

 D802888

 D802891

Det enda du egentligen ta dig för som besökare är att vandra upp till fyren och Sjöfartsverkets domäner. Här kan du blicka ut över Bottenviken så långt ögat når. Det finns även en del informationstavlor som var lite intressanta.

På Skeppsmalen kan du dessutom få bottennapp. Det uppstår när du besöker krogen Fiskevistet som ligger på en höjd mitt i färjeläget. Ett besök är dessutom ett måste då det är här du betalar din ställplats. Swish eller kontant, kort var inte att tala om. 2024 ville man ha 300 spänn för en ställplats med el!

 D802879

Kikar man på menyn på Fiskevistet så uppstår inga wowkänslor direkt. Den verkar mer komma från en kvarterskrog i någon Stockholmsförort. Det enda som sticker ut är en pizza med surströmming, den avstod jag ifrån. Pizza brukar ju annars vara ett säkert kort så jag satsade på en capricciosa.

Den såg riktigt smaskig ut när den efter en stunds väntan kom in. Tråkigt bara att kocken tappat saltkaret när han fixade ihop den. Efter tre fjärdedelar gav jag upp. Det blev många besök under vattenkranen den kvällen.

IMG 4819

Lägger man samman allt så kan jag inte hur gärna jag än skulle vilja skrapa ihop mer än två husbilar i betyg. Du står på en grusplan utan någon utsikt. Ställplatserna är dessutom inte bokningsbara så har du riktig otur åker du nästan två mil på smala vägar helt i onödan.

Ett plus är det ganska nybyggda servicehuset som dessutom var väldigt välstädat. Däremot är vattenkvaliteten inget att skryta med, brunaktigt och smakar järn så kan du undvika att fylla vatten så gör det. Enligt min uppfattning är 300 :- natten ett klart överpris.

2

Text & bild: Gomer Swahn
Publicerad 2024-07-04

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut