JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Thailändska Paviljongen i Ragundadalen

Är du på väg mellan Sundsvall och Östersund rullar du bl.a. utmed Ragundaleden som är en bit av Indalsleden. Håll utkik efter samhället Utanede, förresten, utkik och utkik, det finns en uppsjö av skyltar som samtliga guidar dig fram till Thailändska Paviljongen.

IMG 3122

1897 var Rama V Chulalongkorn av Siam på besök i Sverige. Han rullade land och rike runt medels egen lustyacht, häst och vagn, ångbåt, ja alla transportmedel som stod till buds vid den tiden. Kungen passerade Utanede i Ragunda kommun och folk gick man ur huset för att se de exotiska besökarna. Man blev så exalterade att man i kommunen uppkallade en väg efter kungen, Kung Chulalongkorns väg.

IMG 3109

Ganska exakt hundra år senare fick ett gäng thailändare nys om historian och bestämde att man ville hedra kungen på plats. Tillsammans med kommunen skissade man på en paviljong till kungens ära. Faktiskt den första och fortfarande den enda hederspaviljongen utanför Thailand. 1997 stod bygget klart och har funnits där, mitt ute på en åker i Utanede och står där än idag.

IMG 3108

IMG 3131

Om du inte har vägarna förbi eller paviljongen på din bucketlist är det kanske inte läge för en omväg men förutom paviljongen finns det faktiskt en thairestaurang med ställplats intill. Ställplatsen är på gräs/grus och det finns el, dusch, toa och en provisorisk anläggning där du kan tömma din kassett. Det finns inget annat att göra på platsen och hunden får du rasta utmed en grusväg. Thaimaten var det inte direkt något fel på, smakade ungefär som den typen av anrättningar gör i största allmänhet. Allt sammantaget gör att den här upplevelsen orkar upp till två svaga husbilar.

2

Text & foto: Gomer Swahn
Publicerad 2023-07-14

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn