JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Marint mys i Mariestad

Mariestad röstades fram till utnämningen Årets husbilsvänligaste kommun för några år sedan, tack vare den fina satsningen i gästhamnen där det finns gott om platser och full service.
Samtidigt har stan fått mycket kritik för att det buskörs på ställplatsen under sena kvällar.

Stpl 8668

Mariestad är mer än en välplacerad ställplats med god service. Orterna i norra Skaraborg är bra på att utnyttja sitt Vänerläge och allt marint som är kopplat till det. Mariestad är, kort sagt, en riktigt charmig liten sommarstad där man gärna kan ligga flera nätter och ha dagarna till att utforska omgivningarna.

 Gästhamn

Bara att gå omkring på kullerstensgatorna strax ovanför gästhamnen är som att besöka ett Visby i miniatyr; låga trähus i skiftande färger, skymten av vackra små innergårdar och en och annan ros som har sluppit lös är en bedårande syn.
Och trots att vi husbilsresenärer inte behöver ta in på vandrarhem är just det i Mariestad väl värt ett besök.

Detta var tidigare en av stadens alla garvaregårdar. Den knuttimrade loftboden med svalgång har stått här sedan 1693. På sommarens torsdagskvällar brukar kön in till vandrarhemmets matservering, med öl- och vinrättigheter, ringla sig lång för då är det levande musik. Det finns också anledning att hålla sig a jour med vad som händer i folkparken Karlsholme, det kan vara alltifrån artistkvällar till cruising med veteranfordon.

 Musik på torsdagar 3730

Efter en slö frukost i husbilen nästa dag kan det vara dags för en runda i alla sjöbodar där kommersen är igång under sommaren. Elvakaffe med våffla eller glass, någon? Och inte vilken glass som helst, utan den lokalproducerade Klings glass. Det finns dessutom en särskild meny med hundglass! Vi tvåbenta vill nog inte riktigt veta vad den är smaksatt med. Lever? Lax? Mja…

Det är fullt möjligt att fylla en dag med aktiviteter utan att lämna gästhamnsområdet, för här finns också en nybyggd padelbana, en beachvolleyplan och en riktigt fin bangolfanläggning.
Den som fiskar blir glad över att fisket i Vänern är fritt, inget fiskekort behövs. Och rätt vad det är kommer en av Göta kanals passagerarbåtar och lägger till, varpå det blir folksamling vid kajen och vinkningar när hon avseglar igen. Den som ändå känner för att röra sig i lite vidare cirklar bör utforska utbudet av etniska restauranger på Kungsgatan eller kanske ta ett glas pratvin på Stadshotellet vid torget och då komma undan med trettio kronor mindre per glas än vid den ständigt fullsatta prestigekrogen Sill & Dynamit i hamnen.

 Mariestad 8665

Men hur var det nu med buskörningen vid ställplatsen? Ja, den förekommer definitivt, och det är omöjligt att förutspå när. I allmänhet är det småligister i epatraktorer som brölar in och röjer några varv.
Vid några tillfällen då vi har varit där har småglinen dessutom lyckats fyra av en radda med smällare av okänt slag, vilket har gjort oss riktigt griniga.
Lite oväsen rätt tidigt på kvällen kan vi stå ut med, men med tanke på hur många husbilar som rymmer en hund är det ett jädrans oskick att dessutom bre på med skott. Och polisen står utan verktyg att få slut på eländet. En bom som fälls vid en viss tid kanske ändå vore en bra idé?

 Stpl gratis 9033

Det finns för övrigt också en stor grusplan bakom Karlsholme där man fullt tillåtet kan ta en gratisnatt eller två, men då är risken för påhälsning av epatraktorer eller andra busfordon ännu större.
Nå, för det mesta är Mariestad en trivsam plats att göra ett stopp på, och servicen som man delar med gästande båtar är helt okej, så en trea delar vi allt ut.

Tre

Margareta Jonilson (text) Bobo Jonilson (foto)/Nomadliv
www.nomadliv.se

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn