JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Åmål – evenemangsstad med fin kärna

Åmål är en liten stad – som är bra på att växa med sina evenemang.
Med tiden har också ortens ställplats vid småbåtshamnen utökats kraftigt, medan servicen fortfarande släpar efter. Men det står vi ut med, för ställplatskomforten är inte huvudsaken för den som besöker Åmål.

amal 6

När sommarens största händelse, bluesfestivalen i början av juli, närmar sig är Åmåls gräs- och grusytor utmärkta med pinnar och sprayade kryss i marken. Här förbereds för ett massivt mottagande av campande gäster med husvagn, husbil, motorcykel & tält eller äntrandes sjövägen.

Själva är vi där helgen före bluesfestivalen för att lyssna på Packmopedsturnén, en mestadels värmländsk företeelse som gör ett extra stopp i dalsländska Åmål. Stämningen är hög på café Kupés innergård under spelningen trots tidvis hällande regn, och det är något av ett signum för Åmål. Här finns en trogen publik för både det ena och det andra; när bluesen är över stundar Hamnkalaset som i år (2019) bjuder på bland andra Eric Saade och Petra Marklund. Och därefter samlar Bokdagarna i Dalsland en delvis annan publik.

amal 2

Tidigare på säsongen körs en rovfisketävling som samlar internationella deltagare. Så ja, Åmål är en utpräglad evenemangsdestination och har därigenom lärt sig härbärgera gäster. Dessutom är trycket från Norge hårt i stort sett från påsk och fram till att snön faller.

Vad är det då som drar i Åmål utöver huggande gäddor och populära artister? Rätt mycket faktiskt. Bland annat en välskött stadskärna som i år tävlar om utmärkelsen Årets stadskärna. Byggnaderna i centrum är välhållna, det finns ett varierat utbud av butiker, caféer och restauranger och alla kommunala ytor hålls i prydligt skick.

amal 5

Och förstås läget vid Vänern. En promenad från ställplatsen på Måkebergsplan till Örnäs Camping tar dig på en tur utmed Vänerns strand som går förbi småbåtshamnen med dess spännande blandning av gästande båtar lite varstans ifrån.

Du passerar marinans café, som alltid har några av sommarens läckrast smaker i sin kulglass. Här ligger också gästhamnens duschar, som är tillgängliga för ställplatsbetalande.

Du kommer därefter till en välplacerad strandrestaurang som numera drivs av pubkedjan Harry’s. Sedan en liten strand där det går utmärkt att ta ett sötvattendopp. Kalles strandcafé bjuder på fin miljö för ett stopp innan du kommer till en liten transportsträcka som leder ut till udden där Örnäs camping ligger. Nu har du gått i närmare trekvart.


amal 3

På Örnäs har i stort sett alla platser vidsträckt utsikt över Vänern. En annan kvalitet är att det finns ytterligare stränder bortom den som ligger närmast, och ytterligare en annan är att man har tagit fiskeintresset bland besökarna på allvar och ordnat ett fiskrensrum och fiskvåg i servicehusavdelningen.

Nu är det några år sedan vi stod med husbilen på Örnäs, så campingen ger vi inget omdöme om. 
Så ställplatsen då? Läget är fint, särskilt för dem som hinner norpa åt sig en plats ute på den udde som vetter mot marinan. På den stora grusytan längre in är fördelen att marken är jämn, med charmen är inte över sig.

amal 4

Säkerhetsmässigt har man ryckt upp sig och satt ut skyltar (handritade och taffliga dock) som åberopar fyra meters avstånd mellan bilarna, samt att det har kommit upp markeringar som visar rutorna.

Det ligger en sunkig serviceavdelning i anslutning till grusplanen, som erbjuder tömning av gråvatten och latrin samt fyllning av vatten. Och en barack med toaletter som åtminstone inte jag skulle drömma om att nyttja. Dusch alltså på andra sidan småbåtshamnen cirka tio minuter bort till fots.

Sammanfattningsvis gillar vi Åmål, vi gillar att det händer saker i stan och vi gillar att det finns åtminstone hundra platser att tillgå för husbilar i en rent generellt fin sjönära miljö. Stort minus för faciliteterna.

amalBetyg

Reportage: Margareta och Bobo Jonilson/Nomadliv
www.nomadliv.se

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn