JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Stort intresse bland svenskar för att campa i sommar

Sveriges största campingkedja, First Camp, ser en stark utveckling när det gäller bokningar för juli och augusti. Efter en vår präglad av osäkerhet har försäljningen tagit fart den senaste månaden och i nuläget är bokningarna bara cirka 5-10 procent under motsvarande nivå 2019.
 
Intresset bland svenskar för camping ökar mer och mer och även återförsäljare av husvagnar och husbilar vittnar om en stark utveckling. Antal nyregistrerade husvagnar är upp 7 procent hittills i år jämfört med 2019, enligt färska siffror från Husvagnsbranschens Riksförbund. Camping var redan tidigare en attraktiv semesterform, och i Coronatider har intresset ökat ännu mer.
 
– Som campare tar man sig till campingen i eget fordon, och många har både toalett och kök i sin husvagn eller husbil. Dessutom innebär camping många möjligheter att tillbringa mycket tid utomhus, på fantastiskt natursköna platser. Att intresset för camping ökar mer och mer är därför naturligt och campingbranschen går mot en lysande framtid. Även för den som vill hyra en stuga innebär camping många möjligheter, säger First Camps VD Johan Söör. First Camp erbjuder cirka 10 000 campingtomter och knappt 1 500 stugor bara i Sverige.

firstcamp
 
Vissa av First Camps 44 destinationer i Sverige och Danmark går till och med bättre än förra året, exempelvis Torekov, Enköping, Nora och Hökensås utanför Skövde. Det är dock stor variation mellan destinationerna. I nuläget är bokningarna för juli och augusti bara cirka 5-10 procent under motsvarande nivå 2019. En stor del av bokningarna kommer dock vanligtvis in nära inpå ankomst och i år är osäkerheten extra stor.
 
First Camp har vidtagit många åtgärder på campingarna för att ge gästerna en trygg upplevelse. Bland annat är alla barnaktiviteter förlagda utomhus, och antalet deltagare per gång är begränsat till 50 personer.
 
Den del av marknaden som går svagare än vanligt är antalet utländska gäster, som vanligtvis står för cirka 25 procent av den svenska campingmarknaden, där norrmän är den vanligaste gästkategorin. First Camp har de senaste veckorna haft 99 procent lägre försäljning mot Norge än ett vanligt år. Det är särskilt destinationer såsom Strömstad, Karlstad, Luleå och Umeå som påverkas kraftigt av nuvarande norska reserestriktioner. Uppdaterade besked kring vad som gäller för norrmäns resande till Sverige väntas komma den 10 juli.

Text & Bild: First Camp
Publicerad 2020-07-09

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn