JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Bergslagskanalen - Utan början, eller slut

En märklig rubrik men Bergslagskanalen är unik i Sverige. Vattenvägen mynnar inte ut någonstans, det gör alla andra kanaler i landet. Kanalsystemen som byggdes på 1800-talet var ju i huvudsak till för transporter inte rekreation.
Den här kanalen tar stopp i Karlskoga. Punkt och slut.
Där fick man lasta om på hästkärror för vidare transport till Vänerns stränder. Där ligger ju världen framför dina fötter via både Trollhätte- och Göta Kanal.

Bergslag1

Kanalen är en av våra kortare, bara 64 kilometer. Av dessa är det bara 4 kilometer som är grävd kanal, resten går via sjöar och naturliga vattensystem.
Nivåskillnaden är blygsamma 16 meter och transporten betjänas av sex slussar på vägen.
Det här gör att det är svårt att få nå äkta kanalkänsla för oss som är nördar på grävda diken och många slussar.

Bergslag7

Kanalen gör du lätt över en helg. Det finns egentligen bara tre, snart fyra naturliga sovplatser om man inte vill fricampa.
Karlskoga har väl en av 2016 års mest omskrivna ställplatser. 14 platser varav hälften med el, toa, dusch, tömning, WiFi m.m. finns på plats. Hör och häpna Kommunen bjuder på hela rasket.

Karlskoga är alltså en bra början på en trevlig helg.
Dag ett rullar du ut på väg 237 mot Storfors. Sedan är det bara att följa vägskyltarna mot Bjurbäckens slussar.
Efter någon mils slingriga men asfalterade vägar svänger du vänster mot slussarna och hamnar i en riktig tomtebolycka, fast sommartid.

Bergslag3

Slussområdet är välstädat, pyntat och den handmanövrerade slussen bjuder på underhållning flera gånger om dagen. Slussvaktarstugan är ombyggd till kafé så här kan du njuta en kopp nybrygt med bakverk eller en glass i solgasset.

Bergslag4

Det finns sex ställplatser alla med el. Det och toalett är de enda faciliteterna. Kostnad för ett dygn är 120:-
Platserna känns lite trånga så jag kan varmt rekommendera att du gör ett försök i Asphyttan innan du bestämmer dig för nattläger.
Är det fullt i Asphyttan är det bara att åka tillbaka, fem minuters körtid kan man leva med.

Bergslag5

Asphyttan hittar du norr om Bjurbäcken. En helt annorlunda plats med två ställplatser med spottlängd till kanalen. Skylten är lite tvetydig. Man ber bilar som inte tänker använda el att inte ställa sig på de två elplatserna så nog kan man samsas fler än två på den här rymliga parkeringen.

Bergslag6

Asphyttan bjuder på härliga promenader, broar och en bred fors som är fantastiskt vacker, se vinjettbilden för artikeln.
Du står bara några tiotal meter från vägen men trafiken lär inte störa i någon större omfattning. Det är mest turister och boende som far fram här. Parkeringen får du dela med de kanontister som gör kanalen sjövägen. Här får man nämligen bära sitt fordon en bit, tur att vi husbilister inte har det problemet.

Bergslag2

Kanalen har sin början i Filipstad som blir din kanalresas slut. 2016 när jag gör mitt besök finns det ingen riktigt bra ställplats i stan, men lugn! När du åker samma väg finns det centrumnära platser.
Kommunen bygger för fullt och nästa år skall där finnas både el och tömning m.m. för oss som åker bobil.

Sammanfattar jag kanalresan är det kanske inte riktigt min grej. Kanalnörd som jag är vill jag ha lite mer närkontakt. Kanalen är kort, det är en fördel. Lagom för en helg. Sedan rullar du genom ett värmländskt landskap som knappast håller ett öga torrt, vackert så in i bomben!

Text & Bild: Gomer

Faktaruta
Storfors 59°35'10" N 14°10'24" E
Asphyttan 59°37'7" N 14°10'55" E
Karlskoga ställplats
http://www.karlskoga.se/Trafik--infrastruktur/Stallplatser.html

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn