JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Düsseldorfmässan 2019

I månadsskiftet augusti/september kan man varje år besöka Caravan Salon i Düsseldorf som sägs vara världens största husbilsmässa. Vi har en gång tidigare besökt mässan och nu var det dags igen.

Vi hade hemifrån bokat och betalt biljett till ställplatsen och inträdesbiljett för två dagar. Genom att vara clubmedlem fick vi rabatt på både ställplats och inträde. Totalt kostade våra biljetter strax över 700 SEK. Allt är beroende på hur länge man stannar. Ställplatsen har både dag och nattbiljett vilket är ganska enkelt att förstå när man bokar. Vi betalade med ett Visa-kort.

Det finns flera olika färdvägar från Sverige till kontinenten. Vi valde Öresundsbron och vidare ner till färjeöverfarten Rödby/Puttgarden. Inte för att det var billigast utan den snabbaste rutten för oss som inte visste exakt när vi skulle komma loss hemifrån. I Tyskland valde vi A7 ner mot Hannover och vidare på A2 till Düsseldorf. Hem körde vi A1 förbi Bremen. Vi körde så för att det skulle bli en runda och inte bara en transport.

Bild 1

Rätt eller fel vägval vet man aldrig. Vi fick ett par ”Stau” på grund av mindre olyckor på Autobahn och vägarbeten kommer man aldrig ifrån. På helgerna står lastbilarna stilla i Tyskland vilket underlättar körningen.
Väl framme vid ställplatsen som är Europas största, så scannades vår ställplatsbiljett. Överallt står det vakter i västar så allt flyter på när man ska parkera. Det är bara att följa anvisningarna.

Man parkerar i långa rader och några fyra meter är det inte mellan bilarna men det är ändå inte trångt. Bodelsdörren öppnas alltid ut mot den öppna ytan där vägen mellan husbilsraderna finns.
Alla ska kunna lämna området när man vill. Det enda man ska tänka på är att en del träd kan ha grenar som skjuter ut eller har låga trädkronor. Möbler kan man ta ut men det är begåvat att ta in dem när man lämnar husbilen.
Fönstren bör man också stänga då det kan vara trångt. Man vet aldrig när någon vill köra från området.

Bild2 3

Det finns möjlighet till tömning och fyllning av vatten vid Servicecentret. Där finns också duschar och toaletter. Det finns också utplacerade ”bajamajor” som endast är för tömning av toalettkassetten.
Ställplatsen är stor med långa avstånd så många använde dem utan att kunna skölja kassetten.
På kvällarna är det musikunderhållning och servering på ställplatsen. Ställplatsen ligger bara några hundra meter från Rhen och många hundägare går sina promenader nere vid floden där många pråmar passerar.

På dagarna går det bussar från ställplatsen till mässan som tar ca 10 minuter. De går hela tiden fram och tillbaka. På kvällen går bussarna in till Altstadt i Düsseldorf och det är gratis att åka med dem.
Inne i centrum finns många restauranger och serveringar där folk hänger och dricker öl eller vin.

Bild 4

Sist men inte minst måste bullret nämnas från startande och landande flygplan från Düsseldorfs internationella flygplats. Det är öronbedövande och alla samtal avbryts av detta muller. Emellanåt är det bara någon minut mellan planen och den enda trösten är att det inte flygs på natten.

Bild 5

Man skulle kunna tillbringa en hel dag och bara gå runt och titta på husbilarna på ställplatsen men mässan lockade mer. Vi hade avsatt två dagar. Dag ett gick vi runt i alla hallarna och nästkommande dag tittade vi på det som intresserade oss mest.

Bild 6

Det fanns både små och stora husbilar. I ”Premiumhallen” var det ingen större trängsel men bland de stora husbilstillverkarna var det gott om folk. Känslan var att mindre husbilar och gärna med lite äventyrskänsla rönte stor uppmärksamhet.

Bild 7

Störst trängsel var det i hallen med tillbehören.

Bild 8

”Welt-premiär” hade flera husbilstillverkare och det kommer säkert spaltmeter om detta framöver i husbilstidningarna. Hymers konceptbil var strategiskt placerad mitt i deras hall.

Bild 9

Vill du besöka nästa års mässa eller läsa om årets mässa så hittar du info här: https://www.caravan-salon.de

Vi är nöjda med vårt besök och nu väntar Elmiamässan som inte på något sätt ska förringas i jämförelse med Düsseldorfmässan.

Kompishälsningar
Kerstin och Jens Jernmark

Publicerad 2019-09-07

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut