JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Rädslan för surf utomlands minskar

Alltfler använder sin telefon utomlands för att surfa och kolla sociala medier. Rädslan för att åka på monstruösa räkningar har minskat sedan teleoperatörerna sänkt priserna och skapat spärrar.

Både Tele2 och Telenor upplever att deras kunder är betydligt mer bekväma med att använda sina smarta telefoner för att surfa utomlands.

Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen, konstaterar att detta är en relativt ny, men stadig trend.

- Vi tror att oron har minskat. Man kan se att dataanvändningen ökar rejält, säger han.

Orsakerna till att dataroaming, som surf utomlands kallas, ökar så stort är flera, tror han.

- Branschen har sänkt priserna, men det har också funnits krav från myndigheter på lägre pris och tak på kostnader. Kunderna har också tryckt på, och operatörerna har skapat spärrar, säger Peter Ekstedt.

Teleoperatörerna har infört begränsningar för att skydda mot skyhöga kostnader.

- I dag köper man en "bytta" med en viss mängd surf, och får en varning när den tar slut, säger Oliver Carrá, presschef på Tele2.

Patrik Hofbauer, vd på Telenor, förklarar att kunderna vill kunna använda sin telefon utomlands precis som hemma, men att rädslan hittills har varit stor. Det har funnits riktiga skräckexempel där kostnaderna blivit skyhöga.

- Varje sådant fall har varit ett misslyckande för branschen. Men det är komplicerade avtal mellan operatörer i olika länder som låg bakom att det blev så, säger han.

Men numera är detta glömt. Dataanvändningen utomlands för Telenors kunder steg med 300 procent i år jämfört med förra året, berättar han.

- Kundernas beteende har också ändrats. Vi använder telefonen mer för att kolla nyheter och sociala medier, och det vill man göra på samma sätt som hemma när man är utomlands, säger Patrik Hofbauer.

KÄLLA:
TT Nyhetsbyrån

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn