JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Sveriges rökigaste ställplats - Mackmyra

Egentligen är det väl inte ens en ställplats utan snarare en gratis husbilsparkering med krav på motprestation.
Du måste nämligen äta på den lilla restaurangen, gå en visning eller boka en provning för att få stå på husbilsplatserna.

Mackmyra5

Vi pratar om Sveriges enda anläggning för rådestillering. Här tillverkas det nämligen whisky i stora mängder.
Rätt gissat, den här gången tar vi dig med till Mackmyra Svensk Whisky AB som ligger utanför Gävle, åk E16 mot Sandviken och ta av innan Valbo, det är väl skyltat.
Ett lite märkligt namn kan tyckas men det har sitt ursprung i lokal dialekt. Mack är synonymt med mygg så det hade lika gärna kunnat stå Myggmyren på vägskyltarna.

Mackmyra1

1998 återförenades åtta studiekamrater i Sälen. I bagaget låg ett antal whiskyflaskor av olika smak och kvalitet. Det slutade med en provning och under gång dök frågan upp - Varför finns det ingen Svensk Whisky?
Den frågan ledde i sin tur till det som idag är det börsnoterade företaget Mackmyra Svensk Whisky AB.
De första dropparna producerades 1999 när alla tillstånd var klara. 2011 hade man växt ur kostymen och den nya anläggningen i Mackmyra Whiskyby invigdes.

Mackmyra3

Har du ett genuint intresse för destillerade drycker är ett besök hos Mackmyra ett måste. Boka en provning och lär dig mer om den gyllene drycken.
Du behöver ju inte tänka på promillen, huset har du ju utanför. Klicka på pilen i videon och få en försmak av en visning på Mackmyra.Mackmyra2

Som sagt finns här fyra husbilsplatser på asfalt med el, men ta med dig nivåklossar för det lutar en smula. Toa kan du använda vid restaurangen när anläggningen är öppen. Några andra faciliteter finns inte. Däremot finns det en rejäl grusplan på bekvämt gångavstånd. Där kan du stå om ställplatsen är full. Men då får du stå på egen ström.

Svårt att sätta betyg på en ställplats som är gratis men som kräver en motprestation, därför avstår vi för en gångs skull att sätta betyg. Men en sak är säker, gillar du whisky är besöket ett måste.

Text och Bild:
Här kan du läsa mer om Mackmyra

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn