JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Sunnanå, kontrasternas hamn

Sunnanå Hamn hittar du strax utanför Mellerud vid Vänerns strand. Sunnanå Hamn har en lång historia som har präglats av industrialismen. Där har bl.a. funnits ett tegelbruk och det gamla hamnmagasinet som fortfarande står på plats var sädesmagasin där man lagrade gods som skeppades vidare på Vänern.

 P1030321

Idag är hamnen ett naturreservat, rekreations- och fritidsområde för gäster från när och fjärran. Sedan länge är man gästhamn, en funktion som på senare tid kompletterats med runt 20 ställplatser för husbilar. Den service du behöver finns på plats. Tömning & fyllning, dusch & toa dessutom tillgång till tvättmaskin. Allt det här till det facila priset av 200:- (2022) Betalar gör du enkelt med kort i betalautomaten. Granne med ställplatsen ligger krogen som serverar mat hela året, dock med begränsade öppettider i lågsäsong.

 P1030319

En tanke som onekligen dyker upp i skallen är hur hyresgästerna som efter en blöt kväll på lokala krogen hittar hem till rätt holk. Kanske sätter dom upp ett blixtljus i fönstret, vem vet.

 P1030317

Hela området är exceptionellt välstädat och välskött. Anledningen blir klar för mig när Totte och jag tar morgonpromenaden. En mindre skåpbil märkt Melleruds Kommun rullar upp mot krogen. Jag ger mig i slang med föraren som visar sig vara hamnens eldsjäl och initiativtagare till bl.a. ställplatserna. Johan Udd berättar om framtidsplanerna. Det är bl.a. klart att ett nytt servicehus skall byggas inom kort då det gamla börjar bli slitet.

 P1030340

Området är synnerligen hundvänligt och man slås av att hundra meters promenad tar en hundra år bakåt i tiden. Så dramatiskt ändras vyn ut mot Vänern. Från modern hamn till genuin skärgårdsidyll.

P1030344

Sunnanå får tre välförtjänta husbilar. Det som drar ner en smula är tillgängligheten. Under perioden 31 maj till 30 september har man fordonsträffar på ställplatsområdet. Tisdagar mellan 16 och 21 är husbilarna hänvisade till grusplanen i hamnen. Förmodligen är det en längre period då en del bilar kommer tidigt och åker sent. Säkrast är nog att undvika den veckodagen i Sunnanå.

 3

Text & Bild: Gomer
Publicerad 2022-09-04

Länk till platsen i vår ställplatslista, klicka här!
Mer om Sunnanå Hamn och aktuella priser på deras webbsida

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut