JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Plus och minus i Karlstad

Karlstad, en genomtrevlig och solig stad med idel goa värmlänningar och landets mest folkkära bildkonstnär?
Eller en grinig stad som gör sitt bästa för att hålla ifrån sig husbilsgäster? Kanske lite både och, är vår erfarenhet.

LarsLerin

Karlstad är vårt tredje och sista stopp på årets husbilsodyssé runt Vänern. Det är den ort vi har haft som vår egen hemmabas de åtta senaste åren, men vi håller också ständigt ögonen på hur den fungerar för husbilsbesökare.
För att börja med den trevligare delen, så har den största staden runt Vänern på senare år äntligen förstått att den ligger vid landets största sjö. Det har bland annat resulterat i att hela området vid Inre hamn har utvecklats med ett pärlband av restauranger i skön miljö.
Båtbussen, som på en bussbiljett tar dig runt stan på dess vattenvägar, såväl vikar av Vänern som Klarälven och Pråmkanalen, är också ett rejält lyft. När den turen är gjord är det lätt att veta vilka miljöer utmed rutten som är värda att gå tillbaka till och njuta mer av.

 Karlstad Sävegatan 0450

Det kan vara den lilla stadsdelen Haga, med retrobutiker, ett Elviscafé och stans äldsta pizzeria. Eller det kan vara det pittoreska kvarteret Almen med dess gamla bebyggelse från tiden före branden 1865.
Många kommer också till Karlstad för att gå på konsert i evenemangsarenan KCCC, som för inte så längesen hade Bob Dylan på besök, till exempel.
Men mest turister drar numera Lars Lerin med sitt museum vid Sandgrund. Och då kommer vi osökt in på det här med husbilar, som ändå är vårt huvudfokus. Den som löser biljett till Lerins Sandgrund får nämligen tillgång till en välplacerad plats för husbilen under sitt besök.

 Sandgrund

Lerinmuseum

Sen är det värre. Karlstad har valt att dutta ut korttidsparkeringsplatser och övernattningsplatser för husbilar lite varstans i stan, och det kanske är logiskt med tanke på att de flesta nog inte kommer dit för själva husbilslivets skull, utan har annat att stå i.
Men servicenivån är noll, det är bara yta du får tillgång till. Och skulle du inte få plats på något av de anvisade ställena blir det svårt, för fordon på 3.500 kilo och uppåt får bara stå i två timmar på en vanlig gatuparkering.
Fast det värsta är nog ändå att Karlstads trevliga utevardagsrum, populära skansenparken Mariebergsskogen, bara tillåter tio husbilar att nattparkera, i övrigt är det inte ens tillåtet att korttidsparkera en husbil där för att gå in och fika på Naturum. Dryga böter väntar den som bryter mot den lokala stadgan.

 Karlstad Mariebergsskogen

Karlstad Kroppkärrssjön 9432 1

Med det sagt kan vi tipsa om platserna vid Sundstabadet, som är relativt citynära och har en liten badtjärn i närheten, och Kroppkärrssjön som kräver en cykeltur in till city, vilket också platserna vid fisketjärnen Sandbäckstjärn gör.
En utförlig genomgång av alla småplatser för husbilar i Karlstad finns här:
https://karlstad.se/Trafik-och-infrastruktur/Trafik-och-gator/Parkering-av-fordon/parkering-for-husbil/

Text: Margaretha Jonilson
Bild: Bobo Jonilson

www.nomadliv.se

Publicerad 2019-08-10

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn