JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Omberg - Värt att återvända till, igen och igen

Första gången jag upptäckte den här pärlan vid Vättern var drygt tio år sedan. Då stod man på den stora parkeringen vid Stocklycke helt utan service men gratis. Under åren har husbilarna som upptäckt Omberg blivit fler och fler. Ibland har det varit så mycket husbilar så personbilar med turister, vandrare och motionärer har haft svårt att hitta en plats.

IMG 4646

Sveaskog som äger området insåg problemet. Men istället för att göra som allt för många markägare gör, sätta upp höjdbommar och annat otyg för att hindra husbilar att komma in valde Sveaskog en annan väg.

IMG 1046

Jag får tag i Christer Samuelsson som är områdesansvarig på luren. Christer berättar.
- Vi insåg problemet och bestämde oss för en lösning så både husbilister och andra besökare skulle få plats.
Resultatet är bland de bästa jag sett på länge. På fem olika platser i Ekoparken har man anlagt ställplatser. Totalt rör det sig om över trettio parkeringsplatser enbart för husbil.

IMG 1051

Den största ställplatsen ligger vid Stocklycke, informationscenter för hela parkområdet. Här står du på gräs med närhet till många olika vandringsleder. Sveaskog fick problem med att husbilister tömde sina tankar i vanliga toaletterna med slabb och snusk som resultat.

Åter igen tog man beslut för att lösa problemet, inte skapa pekpinnar och förbud. Från sommaren 2022 finns det en tömningsstation för svart- och gråvatten vid informationscentret. Som betalande gäst på någon av ställplatserna har du tillgång till tömningsstationen dygnet runt. En övernattning kostade 150:- sommaren 2022. El finns inte på någon av platserna men vem behöver det idag då solceller mer eller mindre är standard.

IMG 1048

Christer berättar vidare att det finns planer från värdshuset i Stocklycke att bygga en anläggning med duschar, toalett och bastu som kan nyttjas av husbilsbesökare. Förutom det finns det planer på laddstation för elbilar vid parkeringen som öppnar upp möjligheter för några ställplatser med el. Ombergs Ekopark är ett fantastiskt ställe med en mix av bokskogar, gamla granskogar, höga klippor som brutalt sträcker sig ner mot Vättern, raviner blandat med blomsterängar. Har du din voffe med är det här rätt ställe att tillbringa några dagar.

IMG 4645

Sveaskogs satsning och positiva inställning till livsnjutare på hjul i kombination med miljö och naturupplevelse ger fyra husbilar i betyg.

4

Här kan du få mer information om Ekopark Omberg
https://www.sveaskog.se/upplev-naturen/besoksomraden/ekopark-omberg/

ombergKarta

Text & bild: Gomer Swahn
Publicerad 2023-06-11

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn