JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Naturum – en grön tråd genom Sverige

Spontaniteten hör till campingfordonsresandets fröjder, men visst är det ibland kul att ha en röd tråd att hålla sig till. Att ge sig ut på safari bland landets många Naturum är en sådan. Eller snarare en grön då.

Det finns mer än trettio Naturum i landet och det finns all anledning att skaffa sig en karta över allihop. Naturum är nämligen rena kinderägget av naturupplevelse med lokal inriktning, värdefullt naturvetande, djärv och vacker arkitektur, ofta ljuvlig närproducerad mat och fika – och så lite kvalitetsshopping på det.

Den som till exempel är på jakt efter exakt rätt kikare till ett specifikt ändamål bör bege sig till Naturum Getterön i Varberg, där man är inriktad på fåglar. Ingen optisk specifikation är främmande för butikspersonalen här, och snygga kamouflagekläder och träskfunktionella skodon finns alltid i hyllorna.

Varberg 8819

Väl rustad kan du sedan i soluppgången gå direkt från husbilen eller husvagnen, gnugga sömnen ur ögonen och glida in i gänget som andlöst följer när örnarna matas.
Örnmatningen äger rum varje dag året om och om hösten är det inte ovanligt att mellan tjugo och trettio örnar hovrar över marskfälten för att slita till sig ett stycke färdigdödad föda.
Sist vi var på Getterön var det fjärilsjakt med en kunnig guide, något som lockade både de yngsta och äldsta och många däremellan.

Varberg 0170

På Naturum i Karlstad brukar inte örnarna flockas i luften – här är det istället skottpengar på fiskmåsar som håller grannskapet vaket halva nätterna – men håller man ögon och öron öppna under en promenad genom strandängarna kan man få se till exempel den ovanliga årta-anden, en av 180 arter som snabbt fyllde området när strandängarna återskapades för drygt tjugo år sedan.

Varberg 0148

En burrande brushane när känslorna svallar om våren är inte heller att leka med. Små träkurer ger dig en gömma att lurpassa i tills det plötsligt händer därute.
Inne i utställningen går det att trycka på roliga knappar och sätta igång kul processer, som till exempel en sand- och vattenfylld balja som visar hur Klarälvens strida vatten skapar dess nya sandformationer hela tiden.
För den som är i mormorsålder känns faktiskt behovet av ett barnbarn, om så inlånat, akut när man vandrar runt i olika Naturum i landet.

Naturum Läckö 9781

En ofta återkommande kvalitet hos Naturumanläggningarna är deras speciella arkitektur. Victoriahuset på Läckö är en av juvelerna i Naturums krona av byggnader.
Den välrenommerade arkitektbyrån White, som har ritat flera av landets Naturum, har skapat en varm träffpunkt mitt i huset och en väldigt speciell exteriör med väggar täckta av tunna pinnar som ger ett härligt ljusspel.

Naturum Läckö 9771 2

Gemensamt för alla Naturum vi har besökt hittills är också den utmärkta maten, nästan alltid närproducerad. Men med olika hög ambitionsnivå. När Mariebergsskogen i Karlstad nöjer sig med en närande mårbackakaka till bryggkaffet, som förstås är från Löfbergs rosteri ett stenkast bort, satsar Victoriahuset på lunchmenyer med fisk från Vänern, köttråvaror från Kållandsö och örter från stränderna runt knuten.

De allra flesta Naturum domineras av den terräng och de djur som finns i gränslandet mellan land och sjö eller hav, vilket inte är så konstigt. Anläggningarna ligger i allmänhet relativt stadsnära eller på andra redan publikdragande platser och det är ju sällan man ser till exempel älgar och lodjur i citylägen.

Hornborgasjön 4714

Norrut i landet finns dock några riktiga pärlor med fjällnatur och vandring på programmet, så det finns mycket kvar att göra! Och nu till det nästan bästa av allt: Med lite tur hittar du ofta ställplatser eller en camping nära Naturum.

Utanför Mariebergsskogen i Karlstad finns tio populära gratisplatser för campingfordon och i parken finns badstrand och toaletter. En varning dock för att alla andra platser på parkeringen är förbjudna för campingfordon klass II, om så bara för några minuter. Ett riktigt lågvattenmärke.

Varberg 9754

Getterön erbjuder avgiftsbelagd ställplats med elstolpar.
På Läckö finns en stor avgiftsbelagd ställplats intill Naturum och en charmig skogscamping där du kan bo i en egen glänta.

Text: Margaretha Jonilson
Bild: Bobo Jonilson

www.nomadliv.se

Publicerad 2019-09-20

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn