JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Fricamping – vår bästa tid är nu

Skolstartstider och eftersäsong. Och svamp i skogen.
Frågan är om inte sena augusti och tidiga september är årets ljuvligaste tid.
Den blir inte sämre av att vi som har husbil nu får bättre tillgång till de verkliga smultronställena och kan fricampa utan att trängas på platser som till exempel Djuprämmen i östra Värmland.

djuprammen 2

”Sverige är fantastiskt”. Turistrådets gamla slogan har nog 35 år på nacken, men är lika sann än. Den som tvivlar kan med fördel ta en tur i bergslagsnaturen i östra Värmland och titta efter.
Här finns en alldeles speciell geologi som samlar forskare från hela världen och som i några hundra år höll igång en inkomstbringande gruvnäring.
Nu är den epoken avslutad, men landskapet finns kvar. Mängderna med stenbumlingar överväxta med frodig mossa som är livsfarliga för vristerna, men vars hålrum rymmer så mycket svamp att du ändå inte kan avstå från att utforska terrängen noggrant. De svarta tjärnarna, myrarna med hjortron.

djuprammen 3

Om du dras till den här sortens mustiga och fantasieggande terräng är en tur i östra Värmland perfekt att göra när den kvardröjande sensommarvärmen förgyller stunderna under markisen, samtidigt som de flesta andra semesterfirare är tillbaka på jobbet.
Och har du aldrig fricampat förr ska du ta chansen vid Djuprämmen norr om Lesjöfors. Hit hittar en förbluffande mängd campare från Tyskland och Nederländerna och alla är stjärnögda av förtjusning över möjligheten att pussla in sin husbil mellan några tallar och ha spottavstånd till en egen liten strandremsa.
Det är förstås även vi. Särskilt förra året, då det praktiskt taget inte gick att undvika att hitta olika former av stensopp precis överallt i de värmländska tallskogarna. Då fick dagens bad i den långgrunda sjön (ja, vi vet fortfarande inte riktigt varför den heter Djuprämmen) kombineras med sköljning av de grusigaste karljohansvamparna.

djuprammen

Som alltid är naturnära camping förknippad med människor som är därute i det vackra för att de uppskattar det, inte för att bröta med dundrande musikmaskiner och tjutande däck. Det är i alla fall vår upplevelse av Djuprämmen och vi har varit där mer än en gång och vid olika tidpunkter på säsongen.
Servicemässigt är det förstås knapert. Det finns ett utedass med hyfsad standard, det är allt.
Men det finns eldstäder och sjön ligger klar framför dig. Och svampen är gratis.
Servicemässigt en etta, trivsel- och upplevelsemässigt en fyra.

Text: Margaretha Jonilson
Bild: Bobo Jonilson

www.nomadliv.se

Publicerad 2019-08-28

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn