JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

En katastrof, en normal ställplats och en liten pärla - Kållandsö

Efter en pressträff med Adria gjorde jag en liten avstickare på väg hem. Många gånger när jag åkt in i Lidköping vid Vänern har de bruna skyltarna med Läckö Slott haft en dragningskraft.
Den här gången gjorde jag slag i saken, vred om ratten och rullade ut på Kållandsö.

Lacko 5

Efter drygt 20 minuter och två och en halv mil närmar jag mig slottet. Den här gången finns inte tid till några historievandringar utan det är ställplatser jag letar.
Enligt vår ställplatsguide skall Läckö Slott ha en Quickstop intill campingen, sedan har det skrivits mycket om en hamn som heter Spiken.
Ungefär vid årsskiftet dök det upp en nykomling som heter Naven.

Naven 17

Vi börjar med Läckö slott och campingen.
I vår katalog står det att man skall ha Quickstop för husbilar så nyfiket rullar jag runt och spanar. Mycket riktigt finns det P-platser som är utmärkta som husbilsplatser.
Någon information om priser hittar jag inte över huvud taget. Om man följer skyltarna, tar hem en app och skickar registrerings- och personnummer till ett företag jag aldrig hört talas om tidigare får man kanske den informationen.
Jag avstår. Kollar senare hemsidan och ser att grusparkeringen utan el eller faciliteter betingar ett pris av 130 riksdaler per dygn.

Lacko

Inom lås och bom
I stället rullar jag fram mot campingen och hittar en skylt med latrintömning och en pil mot campingen. Utanför campingbommen finns det faktiskt ett hus där du kan både tömma svart- och gråvatten.
Eftersom bommen är öppen tar jag en tur in för att kolla läget.
Efter några hundra meter har jag sett nog, små platser mitt ute i skogen utan en uns utsikt för utom trä, ännu mera trän och åter trän.

När jag kommer tillbaka till latrinhuset väntar en ny upplevelse. Den så generöst öppna bommen har fält ner sig och går inte att rubba, jag är instängd!.
Enda sättet att få liv i pinnen är tydligen en nyckel eller kod. På en tomtkarta över området hittar jag ett telefonnummer som jag ringer. Kommer till receptionen och beskriver mitt problem.
”Nä, man måste ha nyckel”
”Men kan jag inte bara få koden till låset så jag kan komma ut?”
”Nä, nyckel, du får vända och åka igenom campingen så kommer du ut”

Lacko 3

Sagt och gjort, efter en skogstur med tomma campingplatser och en och annan skogsälskande långliggare kommer jag äntligen till bebodda trakter.
När jag lätt gramse rullar förbi receptionen halvligger en tjej och en kille i två stolar utanför entrén. Förmodligen campingens sommarvärdar.

Lacko 4

Trodde nog aldrig att jag skulle dela ut en överkryssad husbil även om vi gjort en sådan men nu är det dags. Campingen vid Läckö Slott får den första.
Dålig information, bökig app och en servicenivå som är mitt lågvattenmärke efter drygt 2000 mil i Sverige på jakt efter ställplatser.

Kryss

-------------------------------------

Spiken - Norra Europas största fiskeläge i insjö
Rullar ut i ett landskap som mångt och mycket påminner om Stockholms Mälaröar. Smal men helt nyasfalterad väg, inte ett gupp så långt ögat når.
Känslan av ordning och reda kvarstår när jag rullar in i det lilla samhället Spiken.
Nere i hamnen är det riktigt turistvänlig. Småbutiker, krog, rökeri och servicehus för gästhamn och ställplats ligger vägg i vägg.
En bra ställplats om man vill ha lite puls och liv. ungefär tvåhundra meter till servicehuset.

Spiken 2

Själva ställplatsen är på grus och kostar 130 kronor natten plus trettio för el. För en dusch får du lägga till en tia.
Ingenting som sticker ut men trevligt och välordnat. En ställplats på båtklubb helt enkelt.
Det blir tre husbilar för Spiken. Allting rent och fräscht, gott om aktiviteter, handla eler äta. Priser som håller snittet.

Spiken 3

Tre

--------------------------------------

Naven - En liten pärla
Ibland när jag rullar ut till en ställplats och vägen bara blir smalare och sämre för varje kilometer undrar man - Är det värt besväret.
Många gånger blir man besviken, vänder tillbaka samma väg och känner sig lite lurad.
Det behöver du inte vara orolig för när det gäller Naven. Visst är vägen krokig och lite guppig men det glömmer du snart.
Naven består av en klunga hus som bebos året runt. Här kan du hyra kajak, bo i stuga och sedan förra året är du välkommen med husbil.

Naven 12

Själva ställplatsen och stuguthyrningen drivs av Stig-Olof Jonsson och Lena Andersson. När du rullar fram mot bommen ut till den lilla ställplatsen kommer Lena stormande med pärmen och ett turistpaket i högsta hugg.
Då får veta allt du behöver om ställplatsen och sedan berättar hon om cykel- och vandringsleder. Service i toppklass.

Naven 8

Naven 15

Ställplatsen ligger ute på en udde som knappast kan kallas väl tilltagen. Det får bara plats sex husbilar men samtliga kan njuta av den formidabla utsikten.
Blir det fullt har man tre platser till uppe vid parkeringen där du även hittar servicehus, tömning och fyllning av vatten. Granne med dusch och toa finns en uteplats för disk.

Naven 14

Naven 6

På tomten och nere i hamnen har man två stugor för uthyrning. En amerikansk villavagn erbjuder massor med plats och fyra sovplatser fördelat på tre sovrum.
Det här är en perfekt combo om du vill umgås med barn och barnbarn en helg. Hyr stugan, ställ husbilen utanför så är det klappat och klart.
Även företaget vägg i vägg har stugor och dessutom kan du hyra kajak och upptäcka inlandsskärgården med över 130 öar och skär.
Varför inte hyra deras bastuflotte med badtunna när hela familjen är samlad.

Naven 9

Naven 4

Prisbilden hör inte till den nedre skalan på ställplatspriser. Du får punga ut 250 kronor för en natt men då ingår allt, en bedövande vacker plats att möta solnedgången, el, toa, dusch och diskmöjlighet.
Du kan till och med låna en liten plastbåt om du känner för en roddtur, flytvästar finns att låna.
Med tanke på det lite otillgängliga läget och så begränsade antal platser har värdparet valt att göra platserna bokningsbara. Du kan alltså slå en signal och boka upp din favoritplats flera veckor i förväg.
Bra tycker en del, andra gör tummen ner. Att åka många mil på vinst och förlust och komma fram till en full ställplats gillar väl ingen egentligen - Ett bra initiativ tycker jag.

Naven 11

Naven 5

Naven har det där lilla extra som man tänker på någon vinternatt hemma då det piper runt knutarna och tempen går under minus 25.
Då brukar jag ta fram mina bästa sommarställplatser i huvudet och drömma tillbaka, Naven blir helt klart en av dom platserna i vinter
Fyra husbilar blir det, inte minst för bemötande och engagemang. Utsikt och fräschhet på anläggningen bidrar.

4

Text och Bild:

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut