JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Blankaholm - Ställplats, gästhamn och lite till

Att ställplatsen i Blankaholm flugit under min radar så pass länge fattar jag inte riktigt. Den ligger på bekvämt avstånd från E22:an, strax söder om Västervik. Men nu var det äntligen dags för ett besök. Tråkigt nog bestämde sig Hans för att göra en visit samtidigt. Då pratar jag inte om någon person utan ett av de värsta regnoväder i mannaminne. Så kära läsare, ha lite överseende med att varken mina bilder eller Blankaholm visar sig från sin soligaste sida.

IMG 3515

Sedan fem år driver Hilma och Wille gästhamnen och ställplatsen, de senaste två åren i egen ägo. Under gång har man renoverat och fixat. Totalt är det 23 ställplatser med el och minst lika många utan. De senaste på en stor grusplan vid cafét. Ställplatserna är uppdelade på två områden. Ett nere vid hamnen där samtliga bilar har utsikt över viken och det andra alldeles intill cafét och glassbaren. Även husvagnar är välkomna. I serveringen hittar du inte bara fikabröd utan även enklare maträtter. Vill man kan man få en öl eller ett glas vin till maten.

IMG 3525

Jag testade en bakpotatis med skagen. Helt ok, skagenröran var ingenting som en västkustbo drömmer drömmar om men som sagt, helt ok. Bakpotatisen var perfekt. Vill man äta lite häftigare meny har du Blankaholms Gästgiveri på bekvämt gångavstånd.

IMG 3537

Gästgiveriet är en upplevelse i sig. Jag käkade en jägarbiff som lunch med ett malet kött som smälte i munnen. Bra husman till ett hyfsat pris. Den stora behållningen är ändå konstnären Gösta Holmers träskulpturer som smyckar hela lokalen. Har du tur så har han öppet i sin konstutställning 150 meter från krogen.

IMG 3528

IMG 3542

IMG 3548

konstverk

Sedan ett år tillbaka driver Hilma och Wille även lanthandeln som ligger granne med gästgiveriet. Ordning och reda på hyllorna med ett sortiment som imponerar. Det bästa av allt är nog öppettiderna. Är du synnerligen morgonpigg kan du handla den glömda mjölken redan från fem på morgonen. Kurrar det i magen framåt kvällen går det utmärkt att köpa ingredienser för en smarrig kvällsmacka fram till elva på kvällen. Handlar gör du med E-legitimation när butiken inte är bemannad, då har du den alldeles för dig själv och är din egen expedit med telefonen i högsta hugg.

IMG 3530

IMG 3531

Mellan ställplatserna har Inger skapat en kryddträdgård som är öppen för besökare. Välskött och med generösa sittplatser för en stunds funderingar i lugn och ro. En supermysig plats att bara vara på.

IMG 3520

IMG 3518

Sammanfattar man Blankaholm så är det egentligen inget som saknas. Servicehuset är långt ifrån nybyggt men rent och snyggt. Fyra toaletter och duschavdelning för herrar och damer räcker väl till för de ställplatser man erbjuder. Tömning av grå- och svartvatten ligger intill servicehuset, vattenslangen för påfyllning är placerad på husets andra sida, långt från latrintömningen, bra där! Bredvid servicehuset har du sopstation med sortering.

IMG 3510

Sjönära, all service du kan behöva, flera matställen, minigolf om man får tråkigt samt vettiga promenadstråk för voffarna och allt detta till ett pris av 250 :- med el och 175 utan (2023) borde ge fyra husbilar i betyg. Men så var det just det här med engagemang.

När jag träffar Hilma för att få lite mer kött på benen så berättar hon stolt om vad man åstadkommit under de här åren och hon fullkomligt lyser när hon beskriver planerna för framtiden. Ett sådant här engagemang med både själ, hjärta och hjärna gör att årets första femma delas ut.
Grattis Hilma och Wille, ni är så väl värda fem husbilar i betyg.

5

Text & Bild: Gomer Swahn
Publicerad 2023-08-08

https://www.blankaholmsgasthamn.nu
https://blankaholmsgastgiveri.se

 

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn