JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Snart finns bara färskpotatis

Nu gäller det att hänga på, du som är Jansonfantast!
Snart är det slut på gammelpotatisen och då får det bli sill å potäter i stället.
Men fortfarande har du några veckor på dig att göra årets sista smaskiga Janson i Omnian.

En del säger att jag är knäpp men i min värld gifter sig en vägjord Janson ruskigt bra med skagenröra på hårdkokta
ägg, testa vet jag! Serverar man dessutom ett gott hårdbröd med lagrad ost, ett mörkt öl och en kryddig snaps till är
lyckan fullständig.

tre


Det här behöver du.
Janzon
8-10 medelstora potatisar av lös sort
1 burk Anjovis filéer, gärna Grebbestad
1 medelstor gul lök
3 dl vispgrädde
Äkta smör ca 250 gr.
Svartpeppar, finmalen
1 eller 2 skivor hårt bröd.
Skagenröra med ägg
200 gram frysta, skalade räkor
Creme fraiche
Majonnäs
Fryst, hackad dill
Riven pepparrot
Vitpeppar, finmalen
1 ägg/person
Smöra formen väl och bottna med potatis skuren i smala stänger eller riven i väldigt grovt rivjärn (se tipset här intill)
Strö över halva den rivna löken och lägg sedan på hälften av ansjovisen.
Nytt lager potatis, samt resten av lök och ansjovis. Överst lägger du ett lager potatis till. Häll över ansjovisspadet runt
om i formen.
Lägg på ett par klickar smör.
Grädda i Omnian under 10-15 minuter så smör och spad får koka in i potatisen.
Under tiden mal du ner det hårda brödet till skorpmjöl, ta av locket och strö brödet jämt över hela anrättningen.
Häll på grädde genom brödet så vätskan nästan täcker de fasta delarna.
Grädda tills färdig, ca. 40-45 minuter
Koka äggen hårdkokta. Ta en matsked creme fraiche och tre matskedar majonnäs. fryst dill efter tycke och smak, en
liten klick riven pepparrot samt vitpeppar.
Rör samman till en smet.
Grovhacka de tinade räkorna och rör ner i smeten. Dekorera med dill och en skiva citron.
Avnjutes med mörkt öl, snaps med krydda samt hårt bröd och en god ost.

hacke


Ett tips, hur du gör sveriges snabbaste janson
De har funnits i årtionden, drivs med handkraft och tar liten plats. Väger nästan inget.
Jag pratar om Moulinex klassiska hacka- skära- strimlavev. Den är ett måste i varje husbil bebodd av livsnjutare på
hjul.

Text och bild:

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn