Snabbt och gott i Omnian
Det här är mitt första recept som någonsin publiceras. Är man en van hemmakock blir det
ju lite si och så med kvantiteter, deciliter, gram och annat som brukar höra recept till. Det
mesta lagar man på gehör och känsla. En dutt av det, en slatt av den osv.
Minst tre lager skall det vara!
”Kakformen” är en helt ny bekantskap för min del och jag skall dela med mig av mina erfarenheter så gott det går
och det finns några saker som jag redan nu lärt mig. Smöra! Smöra ännu mer och när du är klar, smöra lite till. Det
är nämligen lätt att bränna i botten på ugnen.
Det här receptet kom till för så där en femton år sedan. Rätten har blivit populär på bjudluncher och är ganska enkel
och går fort att göra.
Jag börjar med att vispa ihop en bechamelsås och under tiden den kokar upp häller jag ganska rikligt med olivolja i
en stekpanna.
När såsen kokat upp kryddar jag den med den frysta örtkryddan och vitpeppar. Sedan får den stå på svag värme under
tiden jag halstrar den gravade laxen i olivoljan. Laxskivorna skall bara ner någon minut i den heta oljan så man får lite
spänst i skivorna, samtidigt lockar du fram lite sälta i fiskbitarna. Lägg upp fisken på ett fat, behåll oljan i pannan!
Blek men god! Hur du avhjälper det kan du läsa längre ner.
Nu är det dags för Omniaugnen och nu tjatar jag: Smörj, smörj lite till å så en gång till. Häll ner olivoljan från
stekpannan i botten. Oljan har tagit smak av laxen och gör det extra smaskigt.
Bottna med den frysta spenaten i ett jämt lager som täcker botten. Täck spenaten med ett lager lasagneplattor och
fyll på med sås så du nästan når upp till plattorna. Lägg ner hälften av laxskivorna jämt fördelat runt formen och
smula ner en tredjedel av osten ovanpå, krydda med lite finmalen svartpeppar.
Täck med lasagneplattor, fyll på med sås och börja med ett nytt lager, resten av laxen, den andra tredje-delen av
osten, lite svartpeppar samt avsluta med ett nytt lager av de gröna plattorna. Häll på resten av såsen och smula på det
sista av Mozarellan. Såsen skall täcka hela anrättningen. Plattorna suger i sig massor av vätska under gräddningen.
Grädda i ca 45 minuter och känn med en sticka så plattorna är rejält mjuka. Gräddar du på vanlig spis med Omnian
skall plattan vara på högsta läge. Kör du på gasol skall lågan vara strax över sparlåga, den lägsta värmen. En fördel
är att förvärma den rostfria underdelen ett par minuter på hög värme innan du ställer på ugnen.
Ät, bjud och njut. gärna med ett glas vitt
Bechamelsåsen
100 gr smör
3 rågade matskedar vetemjöl
8 dl normalmjölk
1 fryst förpackning av Findus örtkryddor
Vitpeppar
Lasagnen
6–7 gröna lasagneplattor, gärna Barilla
200–250 gr skivad, gravad lax
1 Mozarellaost
1 förpackning fryst spenat
1/2 dl olivolja av bra kvalitet
Finmalen svartpeppar
Efterbränd lasagne ger ett smakfyllare intryck
Det finns en nackdel med Omniaugnen, du får inte samma stekyta som i en vanlig ugn.
Det bleka intrycket avhjälper du enkelt med en liten brännare. Används ofta till Creme Caramel.
Finns att köpa i de flesta affärer med kökstillbehör.
Jag köpte min på Biltema, den passar direkt på de små gasolflaskorna som används i minikök och bordsgrillar.
Saker med fler funktioner gillar man ju som husbilist.
Finns bl.a. på Biltema
Sedan fick jag en erfarenhet till. När lasagnen var klar stoppade jag glatt in den runda ugnen i diskmaskinen.
Gör inte det! Aluminium skall handdiskas annars får den en ful yta och ser långt ifrån rolig ut. Funktionen påverkas
inte men det är betydligt trevligare att ställa fram en skinande form istället för min, som snarast kan ses som
kamoflagefärgad.