Fästingburen hjärnhinneinflammation - Har du skyddat dig inför sommaren?
Den är bara några millimeter lång, den finns överallt i naturen. Ofta harmlös men den kan i sällsynta fall vara dödligt farlig. Jag pratar om fästingen.
Skall du skydda dig mot TBE i sommar är det hög tid att du vaccinerar dig vid årsskiftet.
Fästingen tillhör familjen kvalster, ett spindeldjur. Finns i en mängd olika arter och det utmärkande är att dom suger blod från alla varmblodiga djur, även människor. Fästingen finns i stora delar av landet och trivs bäst i skuggiga miljöer.
Ofta märker du ett fästingbett först när den satt sig fast och börjat suga blod. Det är viktigt hur du tar bort en fästing, det finns fler bra redskap på apoteket. Jag har testat de flesta och fastnat för fästingpennan som är enkel att använda. Hur du gör kan du läsa i länkarna nederst.
I över 50% av våra husbilar bor det en eller flera hundar. Det trånga utrymmet gör att hunden ofta rör sig i både sittmöbler och ibland även sängar. Som hundägare med husbil vet man att det snarare är en fråga om när i stället för om man får en fästing på sig.
Fästingar sprider sjukdomar!
Det otäcka med den här lilla krabaten är att den kan sprida sjukdomar. De två vanligaste är TBE och Borrelia.
Borrelia är bakteriell infektionssjukdom. Symptomen är hudutslag men kan även i senare stadier utveckla nervsmärtor, ledbesvär och
ansiktsförlamning. Borrelia behandlas med kortvarig antibiotikakur. För närvarande finns inget vaccin mot borrelia.
TBE (tick-borne encephalitis) TBE är en fästingburen hjärnhinneinflammation. Inkubationstiden är en till två veckor från bettet. Symptom är svår huvudvärk och feber.
I vissa fall kan sjukdomen även leda till kramper och förlamning. Hos de flesta läker sjukdomen av sig själv men i ca. 30% av fallen får personen permanenta skador i form av minnesförluster, allvarlig trötthet och i vissa fall bestående förlamning. Enstaka dödsfall förekommer.
Det finns ingen kur mot viruset utan sjukdomen behandlas från fall till fall.
Var hittar du fästingen?
Den förekommer rikligt i ungefär halva Sverige men kan även dyka upp längre upp i landet, den är aktiv vid över 5 grader plus. Fästingen lever i gräs och lägre buskar, gärna i skuggiga miljöer. Oftast sitter den i toppen på grässtrån ca 20 cm över marken. När ett värddjur går förbi tar den tag med frambenen och tar sig på det sättet över till djur och människor.
Fästingar som sprider TBE har länge varit någorlunda begränsad till Mälardalen och i kustområdet från Roslagen till Kalmar. På senare år har man konstaterat fall i både Dalarna, Bohuskusten, runt Vänern och Vättern men även så långt upp som i Västerbotten har fall förekommit.
Kan du skydda dig?
Fästingen kryper runt ett bra tag innan den bestämmer plats att suga på. Kontrollera hund, katt sittmöbler och sängkläder minst en gång per dygn, skaka lakan och filtar noga. Ta en snabbdusch innan du lägger dig.
Det finns olika preparat på marknaden som skyddar din hund, både i flytande form, tabletter och även halsband.
Mot Borrelia finns inget vaccin men mot TBE finns det skydd.
För att få ett skydd mot TBE måste du ta tre sprutor under sex till nio månader.
Var du kan vaccinera dig hittar du i länkarna i slutet av artikeln
Det är alltså hög tid att ta den första sprutan nu om du skall ha ett fullgott skydd i sommar, den andra sprutan tas efter en månad.
(Faktaruta
Källor för ovanstående artikel:
http://www.vaccinportalen.se
http://tbe.se/hur-gor-fastingen/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fästingar
http://www.scalibor.se/Fastingfacta/Var_finns_fastingar.asp
http://www.fastingvaccin.se/faestingens-livscykel/
Text foto: Gomer Swahn