JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Bo i husbil, dröm för många!

Med 80.000 husbilar i landet är det en del av ägarna som bestämmer sig för att ta steget.

Ta steget ut i sitt rullande boende på heltid. I många fall är det nyblivna pensionärer med upptäckarlängtan och en möjlighet att överleva vintern på varmare breddgrader.

 Bo i bil-Tidigare ett problem
Många ägare av en husbil drömmer om att flytta ut i bilen på heltid. Att åka dit näsan pekar, bo och upptäcka land efter land runt om Europa.
De flesta är heltidslediga och över 60 år.
Tidigare var det inte möjligt att skriva sig i ett mobilt boende. Det rullande folket fick luta sig mot vänner barn och barnbarn.
Enligt lagen skall du vara mantalsskriven där du har din huvudsakliga nattvila. Det innebar tidigare att du fick vara lite olaglig, bo i bilen, vara skriven hos någon i din omgivning.
Det här var ingen optimal lösning, någon annan fick ta hand om posten, kanske scanna och maila eller skicka vidare med nytt brev. Extra pyssel för nära och kära.

Bilboende både lagligt och enkelt
Det här har förändrats till det bättre de senaste åren. I dag kan du begära att få en digital brevlåda via skatteverket. Då kommer din viktigaste myndighetspost via mailen. Problemet kvarstår med all övrig post.
Så här löser du problemet på ett enkelt sätt. Skriv dig på kommunen, låt proffsen ta hand om posten!
Nu kan du bekvämt och fullt lagligt bo i din husbil.
Du gör en flyttanmälan hos Skatteverket, samtidigt ansöker du i ett brev om att bli skriven på kommun. Beskriv kort din situation i ett brev som du bifogar med flyttanmälan. Beviljas ansökan skrivs du på den kommun där du senast var mantalsskriven.
Samtidigt ansöker du om särskild postadress, alltså den adress dit du vill ha din post.
Det kan vara en vänlig släkting, bekant eller för dig som vill vara oberoende, ett företag som specialiserat sig på just post.

Bild1

Låt proffsen hantera dina viktiga brev!
Dagens seriösa aktörer i branschen kräver att du legitimerar dig när du skaffar en box. Många kunder är studenter och folk som arbetar på fler orter.
Vi har varit i kontakt med ett företag som tagit det här ett steg längre. Är du kund hos Stockholms Brevboxar får du din post lagrad och dessutom scannar man dina viktiga brev, reklam skippar man och sedan får du din post digitalt i mailen.
Du kan välja att abonnera helår, halvår eller kvartal.
Vi ringde upp Fredrik, marknadsansvarig på Stockholms Brevboxar för att få veta mer, tryck på pilen och lyssna på samtalet.

Var gör vi av fasters byrå och allt annat?
Väljer man ett mobilt boende finns det givetvis saker som är kära men som inte får plats i bobilen.
Vi har tittat runt lite på olika möjligheter till professionell förvaring. Rent generellt kan man säga en sak, Dyrt!
Att betala 20.000:- om året för tio kvadratmeter är inte ovanligt.
Vårt tips är att du googlar ”Magasinering” och sedan den ort där du vill lagra. Många flyttfirmor erbjuder förråd till varierande priser. Bästa alternativet är säkert en hörna hos någon släkting, bekant eller hyresvärd som du känner.

Vad gäller din försäkring för?
Kontrollera både din hemförsäkring, bilförsäkring och ev. assistansförsäkring. Vad gäller om du råkar ut för något utomlands? Många husbilsförsäkringar begränsar ditt utlandsbesök till 45 dagar. Hur ser din försäkring ut?
Bor du permanent i husbilen kan du inte teckna någon hemförsäkring. Därför kan det vara läge att teckna en s.k. personförsäkring och utöka den med ett reseskydd när du åker utomlands. Kontakta ditt försäkringsbolag och beskriv situationen så får du säkert råd och hjälp.

Att bo i husbil permanent kan alltså vara en härlig upplevelse. Men tänk efter före, se till att du är rätt försäkrad, att du har koll på din post. Måste du lagra prylar försök med någon släkting eller annan lösning. Företagen som magasinerar tar rejält betalt. Att få posten sänd digitalt fixar du för några tusenlappar per år.

Faktaruta
Flyttanmälan hämtar du på Skatteverkets webbsida.
Flyttanmälan blankett 7845 (Glöm inte att skriva ett brev och förklara att du vill skriva dig på kommun och varför)
Särskild postadress blankett 7844
Stockholms Brevboxar hittar du här: www.brevboxar.se
Letar du lagringsutrymme Googla på Magasinering och ort
Glöm inte att kolla upp dina försäkringar!

Text & Bild: Gomer

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn