JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

France Passion fast på Danska!

Lilla Danmark hamnar på världskartan för lokal turism med ett nytt resekoncept där privatpersoner i hela landet öppnar sina hem för husbilsturister.
Du stannar i en vägkorsning. Framför dig sträcker de danska landsvägarna ut sig så långt ögat når. Det är känslan av frihet, men var ska du övernatta?
Ska du köra till vänster eller till höger? Mot Skagen, Vadehavet, Mols Bjerge eller kanske Bornholm?

Friheten att välja vart du parkerar för natten

Från den 18 februari finns svaret på sådana frågor i den nya guideboken Pintrip. Ett resekoncept som leder husbilsturister från hela Europa runt i det danska landskapet och direkt hem till privata värdar.
”Vi tycker att alla ska ha möjlighet att uppleva det autentiska Danmark. De måste ut på småvägarna och hitta gömda skatter längs vägen. Det är därför vi har skapat Pintrip” säger Henriette Rask, Pintrips ägare.

Tusen förhandsbeställningar av guideboken för husbilsturister
Och något tyder på att formen för deras resekoncept är efterfrågad. För enligt Henriette Rask har man redan före lanseringen sålt tusen exemplar av guideboken.
Orsaken till detta är kanske att husbils-camping är den turismform som vuxit mest under de senaste åren. Enligt siffror från European Caravan Federation finns det just nu 2 miljoner registrerade husbilar i Europa.
Men det har inte varit någon enkel uppgift att göra guideboken. Henriette Rask själv har varit tvungen att ta ledigt från arbetet som läkarsekreterare. För Henriette och hennes man Peter har naturligtvis inte kunnat sitta stilla på hemadressen i Nautrup medan guideboken blivit till.

Framför husbilen

”Jag tror vi har arbetat med det här från klockan sju på morgonen till elva på kvällen, så det stod snart klart att jag måste använda all min tid för det” säger Henriette Rask.
Från norr till söder och från öster till väster har hon nu med sin man Peter Rask kartlagt 184 små, oupptäckta lokala universum i vackra områden som man annars inte visste fanns.

Privatpersoner bjuder in gäster
Få människor känner till Skovgaard gårdsbutik i Them vid Silkeborg, som drivs av värdparet Joan och Hans Skovgaard. Tillsammans öppnar de två nu sin privata egendom för övernattande turister.
Även om värdarna också hoppas att det ska sätta litet fart på butiken, handlar det för Joan och Hans Skovgaard lika mycket om upplevelsen att träffa alla de nya människor som rullar in på infarten för natten.
”Det är inte så att vi hungrar efter fler kunder, vi tycker bara att det är roligt att kunna öppna dörrarna och visa folk vårt ställe” säger Joan Skovgaard.

Skovgaard Gårdbutik

Ska skicka turisterna vidare
Drömmen är också att se lokalsamhället få nytta av husbilsturisterna och det har Joan Skovgaard tänkt hjälpa till med.
”Vi har så mycket att bjuda på här i området, så vi ska visa våra gäster vidare runt till andra ställen där de kan köpa allt från smycken till brukskonst” säger Joan Skovgaard.
Utöver gårdsbutiken visar boken också vägen till krogar, vingårdar, små mejerier, bryggerier, museer och alla andra ställen där lokala värdar delar sina privata hem med andra.

TEXT: PinTrip
BILD: Frederik Maj

Här kan du läsa mer och beställa PinTrip

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut