JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

VARNING! För bra för att vara sant???

Det hela började med ett inlägg i vår Facebook-grupp. Där skrev en person följande: ”Har någon koll på det engelska företaget som en Johannes Knoll företräder här i Sverige”
Eftersom vi inte tillåter några uthängningar med namn i Facebook-gruppen uppmärksammades inlägget i admingruppen för att slutligen hamna på mitt bord.

Nu var nyfikenheten väckt. Vi började så smått nysta lite här och där. Det finns faktiskt en person med det namnet i Sverige men efter en kontakt kunde jag avskriva den personen helt från det här aktuella ärendet.
Efter lite sökningar på nätet visade det sig att den person som uppgav sig heta Johannes Knoll hade inte mindre än 19 husbilar till salu på Facebooks Marketplace. Förvåningen var stor när jag såg prisbilderna på de här skiftande objekten. Enligt en första bedömning var priserna betydligt under 50 % av ett svenskt marknadspris.

Johannes Knoll och Facebook
I samtliga annonser på Marketplace hänvisar Knoll till ett engelskt företag som heter SB Campers Ltd och hans egen sida på Facebook. Som du kanske vet har vi på Husbilskompisar en Facebookgrupp med 35 000 medlemmar. Den sidan har jag varit huvudansvarig för under åtta år. Det innebär att jag tittat igenom en och annan profil på FB.

Jag vill nog med hyfsat fog påstå att ”Johannes Knoll” har en allt igenom fejkad profilsida. De vänner Knoll har i sin profil består uteslutande av diverse konton som söker in på 1 000-tals grupper i ett enda syfte att sprida spam om lån och annat. Dessutom är profilen namnbytt och tillhör egentligen någon som kallar sig Zeke Sandberg. I skrivande stund verkar det som profilen är borttagen från Facebook.

Mer om SB Campers Ltd
Vi hittar företaget via den engelska motsvarigheten till Ratsit. Det finns ett registrerat företag med det namnet som har sålt husbilar sedan 2008. Det har två delägare som båda är över 50+.
Vi hittar flera av dessa offentliga företagsuppgifter på företagets påstådda webbsida. Bland annat adressen som vi även kollar upp via Google maps. Där verkar det som att det finns en mindre verksamhet kring husbilar.

flyg

På den påstådda webbsidan finns även bilder som ska föreställa de båda delägarna. Namnen på dem stämmer med det som går att hitta i företagsinformationen. Att bestämma ålder från en bild är mycket svårt men de båda personerna ser i våra ögon betydlig yngre ut än 50+. Gamla bilder? Vem vet. En av bilderna går däremot att härleda till en tjänst som säljer bilder på nätet (s.k. stockfoton).

SB

SB 4


SB Campers på webben
Det finns en domän som uppger sig tillhöra SB campers Ltd. Går man in och kontrollerar domänen grundligare har dom en registrar (Ett företag som hanterar din domän mot nätet) som är placerad på Island och som tillhandahåller anonyma mailadresser m.m. Det finns alltså ingen möjlighet att kontrollera domänen som dessutom är skapad i mars 2021. Själva webbsidan ligger på en amerikansk server som tillhandahåller mycket billiga serverplatser och där du kan vara anonym. Den adress man uppger som mailadress är ett G-mailkonto som är omöjligt att spåra.

Prisbilden
Som jag skrev i inledningen förvånades jag över den prisbild som man genomgående har på sin webbsida.
För att få lite mer kött på benen kontaktade jag Tumbo Husbilar i Kvicksund för att få lite hjälp. Tumbo säljer en bra bit över 1 000 husbilar eller husvagnar om året så dom om någon har koll på vad husbilar har för marknadsvärde i Sverige.
Robin Ferm på Tumbo hjälpte oss att göra en ungefärlig värdering på fem slumpmässigt utvalda objekt som fanns på SB Campers webbsida 9/4 och så här blev resultatet.

Modell

Knaus Sun Ti 650
Hobby Van T500
Sunlight T58
Dethleffs a 6981
Bürstner Elegance

Pris hos SB Campers

  60 000
  89 500
151 000
140 900
  90 500

Ungefärlig värdering från Tumbo

250-285 000
350-375 000
495-525 000
  ca. 370 000
500-550 000


Priserna från SB Campers är omräknade från Euro med kurs från 14/4. Alla bilar på företagets sida är vänsterstyrda. Bilderna på objekten spretar och verkar komma från olika miljöer.

SB Campers och vår ”köpare”
Vi bad en person helt fristående från oss kontakta Knoll och visa intresse för en specifik bil. Det följde en intressant dialog som utmynnade i följande svar från ”SB Campers”

SB 3

”Tack för ditt intresse för att köpa ett fordon från oss, priset är i euro och det finns inga extra kostnader.
Du har 15 dagar på dig att inspektera detta fordon i Sverige, och om du bestämmer dig för att inte behålla det tar vi tillbaka det på vår bekostnad och ger dig full återbetalning. Vi annonserar för hela EU, men vårt läge är i England och Tyskland.
Den totala kostnaden med transport till din adress är € 9,400 (fordons försäljningspris) + € 480 (transportkostnad). Som betalning accepterar vi banköverföring. Vi skickar fordonet först genom ett professionellt rederi och först efter att du har bekräftat leveransen och du har undertecknat försäljningskontraktet och fakturan måste du skicka betalningen så att leveransen kan slutföras. När betalningen har bekräftats av vår ekonomiavdelning kommer leveransen att ske inom 7-10 dagar. Från leveransdatumet har du 15 dagar på dig att testa/inspektera fordonet och bestämma om du vill behålla det eller inte, om du av någon anledning bestämmer dig för att inte behålla det kommer returfrakt kostnaden att täckas av oss och du får en fullständig återbetalning till ditt bankkonto.
Om du vill göra en beställning för detta fordon behöver vi följande information innan vi kan bearbeta det:
Fullt namn -
Leveransadress -
Kontakt telefonnummer-
Foto av antingen ditt nationella ID eller körkort
När vi har fått de begärda uppgifterna kommer vår ekonomiavdelning att sätta upp försäljningsavtalet och fakturan, som jag skickar den, undertecknat och stämplat av vårt företag.”

Att köpa begagnad husbil från Storbritannien.
Vår ”köpare” ställde frågan om det tillkom några extra kostnader vid en import till Sverige. Svaret var nej, det tillkommer inget extra. (Se även mailkonversationen ovan)
För att verifiera denna uppgift kontaktade vi Skattemyndigheten, Tullverket och Transportstyrelsen.
Det visade sig att inget kunde vara mer fel. Efter Storbritanniens utträde ur EU tillkommer både moms och tull.
En tjänsteman på Tullverket gav oss tipset ”Lägg till 38 % på totalpriset inklusive frakt så kommer du ganska nära sanningen”

Sammanfattning
Notera att vi inte på något vis påstår i artikeln att det här är ett bedrägeri. Vi redovisar de fakta som går att få fram via internet. Vi har försökt att nå de båda delägarna samt Johannes Knoll för en kommentar utan att lyckas.
Däremot har vi inte kontaktat de telefonnummer eller den mailadress som företaget uppger på sin webbsida. Anledningen är att det inte går att verifiera att sidan verkligen tillhör SB Caravans Ltd då all information går till anonyma adresser.

Strax innan publiceringen av den här artikeln noterar vi att det plötsligt dykt upp en "Sales Manager" till på webbsidan. Även han har varit anställd i bolaget sedan 2008?
Namnet Lucas Kruger kan nog vara värt att lägga på minnet.

Rent generellt gäller regeln, betala aldrig i förskott utan först när bilen är registrerad på dig. Det gäller givetvis även i det här fallet.

Bilder: Skärmdumpar från olika sociala medier och webben
Text: Gomer Swahn
Research och korrektur: Jessica Ericsson-Hedlöf
Publicerad 2021-04-14

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut