JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Bergholm investerar i förnybart med HVO100

Att husbil och husvagn är bland de mest klimatsmarta semesteralternativen är det flesta överens om. För att minska semesterns klimatavtryck ytterligare investerar Bergholm Försäljning i Kristinehamn nu i en egen tankstation med förnybar diesel. Här kan inte enbart bolagets egna fordon tankas – alla som har laddat ner appen är välkomna att fylla tanken hos Bergholm.

Alla fordon som lämnar Bergholms verksamhet i Kristinehamn kommer inom kort att vara tankade med HVO100 Neste MY Förnybar Diesel. Såväl bolagets egna företagsbilar som husbilarna som hyrs ut via Rent and Travel. Dessutom kan alla som har registrerat sig och har tillgång till appen, fylla sin tank vid den mobila tankstationen FillnGo från Energifabriken.

– Vi kommer att tanka alla våra fordon med HVO100. Dels våra tjänstebilar men också husbilarna som vi hyr ut. Vi välkomnar också andra som kör ett traditionellt dieselfordon att tanka hos oss för att minska sin klimatpåverkan. Det måste ju vara en fantastisk känsla att ha med sig på sin resa – att man minskar klimatutsläppen markant på detta sätt, säger Lars Bergholm, vd på Bergholm Försäljning.

Genom att tanka HVO100 minskar koldioxidutsläppen under körning med upp till 90 procent jämfört med traditionell diesel. Sett enbart till tankningen av Bergholms egna tjänstebilar beräknas initiativet reducera CO2-utsläppen med omkring 51 ton per år. Lägg där till de reducerade utsläppen från husbilarna som hyrs ut via Rent and Travel.

– Lösningen med mobila tankstationer och FillnGo tog vi ursprungligen fram för byggarbetsplatser, så att flera aktörer kan tanka smidigt och lätt på plats, från samma station och med egna konton. Bergholm är vår första kund inom husbilsbranschen som gör denna satsning. Det är ett bra ställningstagande som vi hoppas att fler tar efter, säger Oscar Erlandsson på Energifabriken.

Husbilsmarknaden erbjuder idag inte el- eller hybrid-drift vilket är ett populärt alternativ när det kommer till personbilar. Husbilar är dessutom generellt inte typgodkända för fossilfri diesel – men det hindrar alltså inte Bergholm från att ta steget. Det handlar om att visa vägen och bidra på de sätt man kan menar vd:n Lars.

– Det finns flera företag som har inspirerat oss genom sitt hållbarhetsarbete och många fantastiska exempel. I vår bransch är drivmedel en nyckelfråga och här finns en möjlighet för oss att göra skillnad och uppmuntra till bra val, säger Lars och fortsätter.
– Drivmedlet är testat av många aktörer så vi känner oss trygga med satsningen. Att minska sin klimatpåverkan är den viktigaste utmaningen vi alla står inför. Därför hoppas vi att fler som är beroende av fordon på liknande vis satsar på förnybart bränsle och slopar det traditionella, säger Lars.

Text & Bild: Bergholms
Publicerad 2021-06-15

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn