JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Nyckeln till husbilen

Till och från dyker frågan upp i forum och på Facebook - Hur fixar jag extranycklar till min husbil? Förr i världen gick man till närmaste låssmed och kom ut med en nyckel som både låste och startade bilen.
Dagen små underverk som du har i fickan kan så mycket mer, har batteridrift och teknikkort innanför höljet. Det ställer krav på ordning och reda när det är dags för en ny nyckel.

Vi försökte reda ut begreppen och vad som krävs för att du skall få en ny, fungerande nyckel i handen. Skall man få rätt svar på kluriga frågor gäller det att inte gissa utan ta hjälp av proffs. Vi ställde frågan till Bossings i Linköping, en husbilsverkstad med många års erfarenhet och mycket gott rykte.
Efter någon vecka kom svaret från Lasse Olsson, ansvarig på verkstadsdelen hos Bossing.
Svaret var så utförligt och pedagogiskt att istället för att skriva om texten så publicerar vi Lasses svar i sin helhet. Så här skrev han:

Nycklar till Fiat Ducato
Fr.o.m. mitten på 90-talet har de flesta Fiat bilar elektroniskt stöldskydd. Nycklarna har ett elektroniskt chip, vilket innebär att en ny nyckel måste programmeras till bilen innan det går att starta motorn.

Upp till årsmodell 2001 (Ducato 230) heter systemet (code1). Då är nycken av den gamla typen med slipade tänder på båda sidor. Bilar med code1 levererades från fabrik med 1 st. röd masternyckel och 2 st. vanliga nycklar.
Den röda masternyckeln används för att koda in nya nycklar, och måste finnas om det skall vara möjligt att koda in en ny nyckel. För att inkodningen skall gå att genomföra måste man förutom masternyckeln ha 2 st. vanliga nycklar.

Den senare typen heter (code2) och finns på bilar från ca 2002 och fram till idag. Ducato 244 och 250-290. Nyckeln är då platt med frästa spår på båda sidor. Till code2 finns ingen masternyckel, detta system har en femsiffrig kod som tillhör bilen och måste finns vid inkodning.

Fram till chassinummer 02K02219 (2018-2019) levererades Fiat Ducato med ett plastkort där koden finns.
Bilar efter detta chassinummer har inget kort, där måste koden laddas hem från Fiat. Samma gäller tidigare bilar där kortet försvunnit. Fiat med code2 levereras alltid med 2 st. nycklar.

Ducato 244 har oftast 2 st. likadana nycklar, då dessa sällan har fjärrlåsning.
Ducato 250-290 har alltid fjärrlåsning och levereras med 1 st. nyckel med fjärrkontroll och 1 st. reservnyckel utan fjärrkontroll. Nyckel med fjärrkontroll finns med 2 eller 3 knappar. Husbilar typ plåtis har alltid 3 knappar där den 3:e knappen är till bakdörren.
Tidigare har de flesta husbilar (som ej är plåtisar) haft fjärrkontroll med 2 knappar. På husbilar av senare årsmodell används ofta fjärrkontroll med 3 knappar, där den 3:e knappen är till bodelsdörren.

Det går bra att öka antalet nyckar. Många kunder önskar 2 st. nyckar med fjärrkontroll.
Till bilar med code2 beställs nycklar på bilen chassinummer/regnummer.
Viktigt att tänka på vid beställning och inkodning av nycklar, har fjärrkontrollen 2 eller 3 knappar, eller skall det vara en nyckel utan fjärrkontroll?

För att beställa nycklar och kodkort måste verkstaden försäkra sig om att kunden äger bilen.
Verkstaden tar en kopia på körkortet samt kontrollerar på Transportstyrelsen att uppgifterna stämmer.
Leveranstid på beställd nyckel är vanligtvis ca 4-5 dagar.
När nyckeln/nycklarna kommit hem och skall kodas till bilen behövs följande:
  •  Bilen
  •  Alla befintliga nycklar
  •  Den femsiffriga koden från kodkortet

Befintliga nycklar som inte är med vid kodningen blir avkodade och går aldrig mer att koda in eller att använda.
T.ex. om en nyckel är på vift, så går den att låsa upp dörren med, men ej starta motorn.
Samma gäller det med en borttappad nyckel som återfinns, den går aldrig mer att använda efter avkodning.

Prisexempel, gäller Fiat Ducato 2017
Priser är inkl. moms
Nyckel utan fjärrkontroll ca 2300 kr.
Nyckel med fjärrkontroll ca 2700 kr.
Inkodning nycklar ca 400 kr.
Uppladdning femsiffrig kod ca 750 kr.

Tack Lasse för att du rätade ut frågetecknen. Som ett alternativ till ett besök hos en märkesverkstad finns det företag som specialiserat sig på att tillverka nycklar till olika moderna bilar. Enklast hittar du dom via en Google-sökning.

Husbilskompisar har valt att samarbeta med ett företag som heter CarKey och som klarar av de flesta nycklar till Fiat Ducato. Priset för en ny nyckel ligger runt 2 000 kr, ett pris som du sedan har 10 % rabatt på som forummedlem.

Har du frågor runt nya nycklar kan du vända dig till:
Bossings i Linköping. bossings.se
eller CarKey. carkey.se
Här hittar du Husbilskompisars rabattsida

Artikeln innehåller endast information om nycklar till Fiat. Anledningen är att drygt 90 % av alla husbilar är byggda på ett Fiatchassi.
Artikeln hade blivit för lång och rörig om vi blandat in fler märken. Har du en husbil byggd på en annan plattform kontaktar du en märkesverkstad för att få rätt information.

Text: Lasse Olsson/Gomer Swahn
Bild: Gomer Swahn (Tack IP-motor för lånet av nycklarna)

Publicerad: 2019-11-23
Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn