Skip to main content

Annonser:

Jungfrukusten Del 3

Axmar brygga - Bra men kommer att bli ännu bättre. För drygt 20 år sedan var kompisarna Yngve Persson och Claus Hartwig ute och paddlade. Båda hade sommarboende i Axmar naturreservat. Strandhugg hör paddling till och en morgon drog grannarna upp sina kajaker vid det gamla förrådshuset nere vid Bryggan i Axmar. Historiskt har byggnaden använts som lager av järn på bottenplanet och spannmål en trappa upp. Kompisarna tog sig runt i byggnaden och såg en potential och framtid för det förfallna huset. Yngve berättar: "Hade inte vi tagit initiativ var det bara en tidsfråga innan byggnaden fallit samman totalt" 

axmar 17Månljuset smeker den gamla byggnaden som räddats till eftervärlden.

axmar 13

Efter förhandlingar var de två, numera kompanjonerna, ägare till ett fallfärdigt ruckel, ett ruckel mitt ute i ingenstans. Att Axmar Brygga som stället döptes efter skulle vara en populär krog med en omsättning över tio milijoner per år två decennier senare trodde nog inte ens de två nyblivna krogägarna när de rev i spillrorna i förrådet.

 

axmar 16

I dag, tjugo år efter den första invigningen kan man bara konstatera att konceptet är en framgång. Yngve berättar om affärsidén man satte på pränt för två decennier sedan och som man fortfarande håller fast vid. Axmar brygga skall inte pyssla med jippon och tillfälliga kampanjer eller udda aktiviteter. "Vi serverar bra och ärlig mat med fokus på havets läckerheter. Hos oss stöter du inte ens på en trubadur, maten är i fokus. Stammisen skall alltid känna igen sig och veta att vi levererar det man förväntar sig". Just stammisar är stommen i verksamheten. Restaurangen bygger på återvändande sommargäster och boende i grannstäderna. 

axmar 14

axmar 1

Sedan ett par år har en ny målgrupp dykt upp, alldeles av sig själv. Det var fler och fler husbilar som letade sig ner till bryggan. Åt gott och sov över på parkeringen. Det kan knappast finnas en bättre kombination. Ät riktigt gott och skölj ner med något från Axmars digra vinlista, avsluta med en god avec och kryp ner i din egen säng som står runt hörnet.

Antalet husbilar ökade i snabb takt och för ett par år sedan blev det naturligt att lägga till livsnjutaren på hjul som en del i konceptet. I dag har man strax under 20 ställplatser med el. Kostnaden är 150:-/ Dygnet. Det var inte utan en rejäl portion nyfikenhet som jag rullade ner mot den omtalade bryggan. Framme så trodde jag nästan att jag kommit fel. En grusplan med ojämn beläggning och en stor grus- och stenhög som skymmer utsikten, det är ställplatsen i dag. Det här har inget med kvalitet att göra var min första tanke.
 

axmar 12Inget skrytbygge i dag, men vänta du!

Inte så lite besviken tar jag kontakt med barpersonalen och får telefonkontakt med Yngve, en av Axmars två delägare. Vi bokar ett möte någon timma senare och först då får jag mina förklaringar och grus och sten faller på plats. Efterfrågan av platser för husbilar, även en och annan husvagn är faktiskt välkommen, har ökat i kvadrat. För att möta efterfrågan har man fått jobba ur hand i mun. Dagens ställplats är ett provisorium som byggts på och byggts om efter behov.
 

axmar 202016 års ställplats på papper, snart verklighet

axmar 19

I höst tar man rejäla tag, första spadtaget är redan taget vid mitt besök mitt i juli. Våren 2016 skall en arkitektritad ställplats möta matgästen. Ett utsiktstorn, rejäl anläggning för tömning och fyllning och ett väl dimensionerat servicehus finnas. Antalet platser så gott som fördubblas. Ställplatsen delas upp i flera avdelningar och nivåer för att kännas luftig och tillgänglig. När jag lite lojt lapar eftermiddagssol utanför campern rullar det in en karavan med tre husbilar efter varandra. Tre familjer från Umeå och Luleå är på väg söderut och ryktet om maten på Axmar har inte gått Norrland förbi, här skall provätas! Axmar Brygga är en naturlig mötesplats för husbilister från när och fjärran.

 

axmar 15Norrlandsfamiljerna Sven & Eva Pettersson Örjan, Jenny & Wilma Westman Robert, Christine & Jesper Lindqvist beställer förväntansfullt av godsakerna

Som vanligt skall själen ha sitt. Innan du smörjer kråset hör ett besök på bläckhornet till. Det är ännu en gammal lagerbyggnad, granne med krogen. Här kan du njuta av lokalt hantverk med hög kvalitet. i inte mindre än tre plan. Här visar lokala kreatörer upp sitt hantverkskunnande.
 

axmar 3Lokalt konsthantverk i mysig miljö

axmar 4

Jo! Jag höll ju nästan på att glömma, glömma det där viktiga, varför man tar sig ut i obygden, längst slingriga vägar. Varför letar man sig ner till Axmar brygga? Maten så klart. Efter avslutad intervju avnjuter jag en trerätters, kallskänkans laxrullar, gös med pilgrimsmussla och avslutningsvis en av mina favoriter, creme brulé. Jag sitter strategiskt placerad så jag har uppsikt över köket genom matluckan. Som gammal krogräv kan man läsa ut mycket genom den luckan. Funkar kök och servis, är krogen ett "happy ship" eller gnisslar det i bordläggningen.
 

axmar 8

axmar 9

axmar 10

Jag blir inte besviken, varken på personalens sätt att jobba eller vad dom presterar. Allt funkar perfekt och det som släpptes från den luckan till mitt bord var det mest vällagade jag petat i mig på länge. Axmar Brygga lever gott upp till sitt rykte. 

  

Trollharen - Gillar du inte fisk, åk förbi.

 

troll 0515

En husbilskompis tjatade enträget att jag inte fick missa Trollharens Fisk & Restaurang när jag luffsade fram längst kustvägen. Redan för femhundra år sedan hette viken man kommer till, Trollviken. Landhöjningen gjorde att ett och annat skär, en kobbe och senare en ö tittade upp i vikens vatten. Det var så namnet Trollharen kom till. Hare är lokal benämning på skär, kobbe, eller liten ö.

Viken ligger bara en kort bit från Axmar by. Planerar du in ett besök skall du ha vissa saker klar för dig. Är inte kall fisk något som står på favoritmenyn så ta och åk förbi den stora skylten vid kustvägen. Själva platsen är nämligen inte värd en avstickare. Visst ser du bottenhav och skärgård men det gör du längs hela sträckan. Fiskeläget känns lite trist och använt, inte direkt någon ögonfröjd, då finns det finare platser längre upp.

troll 0521

MEN! Är sill, strömming och lax dina favoriter på julbord och andra tillställningar då skall du starta sent från Axmar brygga. Smälta gårdagens trerätters väl och snåla in rejält på frukosten.
Lämna Axmar vid tolvtiden så hinner du bli lagom lunchsugen på den kvarten turen tar till Trollharen. Förvänta dig ingen flärd, inga snabba servitriser eller vita linnédukar. Här är det helt och hållet det man serverar som är i fokus, inte hur.

Fisk och såser går utmärkt att handla i butiken. Där hittar du dessutom ägaren Lars-Ove Flodberg. Själva buffén serveras i partytält, du äter vid långbord med pappservetter. Till maten serveras olika typer av bordsvatten ingen alkohol, men vad gör det, då slipper ju du som kör sukta när andra kolkar i sig öl, snaps och vin till käket.

troll 0519

Maten då? Buffén kostar 200 riksdaler. Se till att du är rejält hungrig för du kommer att få valuta för varje tugga. Med trettio år med fiskkrog och rökeri som granne vill jag mig påstå att jag ätit en och annan fiskstjärt. Fiskarna som serveras på Trollharen håller toppkvalitet. Inte lyxigt presenterat, enkelt och genuint i kyldiskar. Men smakerna slår det mesta i kall fiskbuffé.
Du får inte missa deras vinbärssill, en riktig höjdare. Inte konstigt att Lars-Ove blivit svensk mästare i kall mat. Här behöver du inte ens fundera på halvfabrikat, antyder du något sådant för Lars-Ove lämnar du förmodligen stället genom tältväggen och i raketfart.

troll 0535

Som husbilsturist är det ok och kostnadsfritt att stå över natten bara man ber om lov. En märklig variant av toa finns att tillgå men inga andra faciliteter. Mitt råd är äk vidare, personalen börjar redan klockan sju på morgonen och då hälsar man på varandra redan vid parkeringen. Det gör man förmodligen via medhavd megafon, det lät i alla fall så när dom skrämde liv i en trött skribent som gärna sover till nio.

Text & Bild: Gomer
gomer@husbilskompisar.se
Publicerad: 2015-07-27

Annonser: