JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Med litiumbatteri i praktiken

Det pratas en hel del om litiumbatterier, för- och nackdelar i många forum och sociala medier. Det mesta är teorier och fakta från tillverkare och broschyrer.
Vi på husbilskompisar har därför valt att under sommaren köra fälttest med litium-jon (LiFePO4) i batteribanken istället för blybatterier.
Jag ligger ute ungefär fem månader varje sommar och i så gott som 90 % av fallen fricamping.
Vi räknade lite på förbrukningen och har optimerat campern för drift utan att koppla in 230V under perioden. Batteribanken skall alltså ladda via bilens generator och solceller.

litium

Förbrukningen
Det finns ingen gasol i campern utan värmen kommer via en Webasto-värmare för fritidsbruk på 2kW. För kyla används en kompressorbox på 40 liter från Waeco och köket går på sprit, det är från början ett båtkök från Origo. All belysning är LED.
Det är mycket elektronik med i form av kameror, drönare och ljudutrustning som ständigt måste laddas. Sedan har jag router med WiFi som ständigt är igång och dessutom en GPS-tracker från Possio Tracker som ligger och sänder hela tiden.
Från åtta på kvällen till åtta på morgonen förbrukars ungefär 10A/h totalt. Körs värmen så ökar det till ungefär 15A vid 10 grader utomhus.

litium6

Utrustningen
För att kunna ladda laptop, använda extra skärm som går på 230V och skriva ut en del papper eller scanna med skrivare har vi satt in en inverter med ren sinusvåg från Epever. Den ger 600W vilket täcker  behoven. Vill du köra kaffebryggare och hårtork måste du upp till dubbla storleken.
När det gäller solceller skall du inte räkna på en solig junidag utan snarare en mulen dag i mitten av september.
Vi räknade lite på det och hamnade på 300W.

litium5

Det sitter alltså 3 stycken 100W flexibla paneler på taket.
Som en test har vi valt en något annorlunda placering. En panel ligger platt på taket och två paneler är monterade fram på alkoven. Det ger en vinkel på ungefär 15 grader. Det kan vara ett plus med vinkeln men då är det viktigt hur man placerar sig i förhållandet till solen.

Installationen
Jag har byggt en egen teknikbox i främre delen av campern under bordet. All el är omdragen 2016. Där finns plats med ett 80 Ah och ett 70 Ah AGM-batteri från Biltema. Det här fungerade bra förra sommaren. Jag stod utan el från maj fram till slutet av juli. Då hamnade reportagebilen i Dorotea och solen hade inte visat sig på 10 dagar, bara blygrå himmel. Då räckte inte de två panelerna på totalt 200W utan jag fick ge upp och stoppa i sladden.
Förra sommaren satt en inverter på 500W som enligt säljaren hade ren sinusvåg installerad men det visade sig att det inte stämde. Jag kunde alltså inte ladda datorn när den var igång.

litium2

I lördags var det dags att ta fram verktygslådan. Ur med inverter, 230-laddare och blybatterier. Vi vägde batterierna när vi tog ur dom och det på 70Ah vägde 19,8 kilo och det på 80Ah 22,8 kg. Totalt 42,6 kg.
Innan vi bar in det nya litium-jon (LiFePO4) batteriet fick även det ta en tur på vågen, 12,9 kg. En viktvinst på ca 30 kg alltså.

litium4

Det här var allt för den här gången.
Jag återkommer snart med en redogörelse för hur livet med litiumbatteri fungerar. Vad du skall tänka på inför installationen och lite mer praktik runt solceller.

Har du frågor, funderingar eller synpunkter så har vi startat en tråd på forumet där du kan skriva och där dessutom Mathias på Sunlux svarar på dina tekniska frågor.

Här hittar du forumet
Här kan du läsa mer om litium och solpaneler

Text och Bild:

Husbilskompisar sysslar inte med betalda artiklar. Allt vi skriver gör vi utifrån en redaktionell synvinkel.
Ibland handlar dock artiklar om produkter som kommer från våra annonsörer. Då redovisar vi det med en stämpel med ett tydligt R i vinjettbilden samt i slutet av artikeln.
Sunlux är en annonspartner till Husbilskompisar

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn