JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Glädjepris eller bedrägeri?

För snart 14 dagar sedan skrev vi en artikel om ett engelskt företag som erbjöd husbilar till fantastiska priser. Har du inte redan läst den artikeln kan det vara bra att börja med det innan du läser vidare, du hittar den HÄR!

Det har hänt en del de här två veckorna. Flera läsare har hört av sig. Så vitt vi erfar är det bara en person som blivit lurad hela vägen. Personen blev av med hela sitt sparkapital och har fortfarande inte sett någon husbil.

Flera har hört av sig till oss
Flera andra personer har varit i kontakt med oss och berättat att dom dragit i handbromsen, en del i sista sekunden. Historierna skiljer sig inte så mycket åt. Man börjar med mailkonversationer och sedan talas man vid på telefonen. När det börjar närma sig dags för betalning blir den engelska säljaren allt mer påstridig och tjatar om att affären måste gå igenom omgående, bilen är redan på väg. 

De personer vi pratat med har alla samma slutkläm. När säljaren får klart för sig att det inte kommer någon betalning hotar man med polisanmälan och företagets jurister skall skicka en stämning. Hamnar du där, sitt still i båten. Varken det ena eller andra kommer att inträffa, de personer du har att göra med har förmodligen inte ett dugg intresse av att blanda in lagens långa arm i deras förehavanden.

Ny aktör på marknaden
Vi har ju tidigare berättat om SB Campers Ltd, nu verkar det som en ny stjärna lyser på husbilshimlen. Under förra veckan dök Countrywide Motorhomes Ltd upp. Lika seriös webbsida som SB Campers och även dom med fantastiska fantasipriser på alla sina vänsterstyrda bilar. Går man in och kollar dom här på engelska motsvarigheten till Ratsit så finns mycket riktigt bolaget.

Bedrageri2 3

Hela upprinnelsen till de här artiklarna var ju att namnet Johannes Knoll dök upp i vår Facebookgrupp. Han figurerar som sales manager och kallar sig då och då även i dokument för director på SB Campers. Det måste vara en hårt dubbelarbetande stackare eftersom han även är sales manager på Countrywide Motorhomes. Samtliga objekt på deras sida visar samma mönster som SB Campers, bilderna är tagna från varierande miljöer och registreringsnumren är alltid ”suddade” I dagens digitala värld är det inga problem att surfa runt på olika webbsidor för husbilar och ”låna” bilder.

Att ”låna” bilder på nätet
Det har väl aldrig varit enklare än idag. Ett högerklick på bilden så har du den på skrivbordet och kan döpa om den för att använda i mer eller mindre suspekta syften. Det många amatörer inte vet är att i varje bildfil finns en textfil med data, s.k. exif-fil. I många fall kan man spåra en historik och tidigare namn på bilden. Jag blev lite misstänksam efter avslöjandet i förra artikeln där en av bilderna på delägarna visade sig komma från från en sida som säljer bilder via nätet. Jag bestämde mig därför för att gräva lite djupare i sidorna ”About us” hos båda de här företagen.

Om vi börjar med SB Campers, där vi redan tidigare noterat att bilden som sägs föreställa David Ingram kommer från en sida som säljer arkivbilder (Stock Photo), och sedan nystar vidare dyker det upp något intressant. Bilden som ska föreställa den andra delägaren Ian Broomhead, dyker upp på en webbsida som erbjuder fotografitjänster. Det företaget ligger i USA? Det verkar alltså som bilderna på de båda delägarna är ett resultat av ett högerklick med musen och ett snabbt namnbyte på filen.

Bedrageri2 6

Går vi vidare med Countrywide Motorhomes så blir vi inte besvikna i vårt ”Kalle Blomkvistande”. Bilden vid namnet David John Carpenter som tituleras Sales Manager hittar vi på en sida med instruktioner hur man fotograferar passbilder. Fru eller fröken Carpenter som är sekreterare knäckar även hon extra på en sida för rätt och fel vid passfoto.

Bedrageri2 4

Med utgångspunkt från ovanstående kan man inte helt utesluta att personerna på bilderna inte har ett pillevitt med de här företagen att göra utan bara fått sina bilder stulna på nätet.

Bilen är på väg!
En person som kontaktat oss hade noga dokumenterat sina kontakter med SB Campers. I slutskedet fick denne beskedet att bilen var på väg och man hänvisade till fraktfirman som onekligen har en imponerande webbsida. Finnstown Shipping Services Ltd har 32 kontor och över 1200 leveranser per månad. Allt ser ju fantastiskt förtroendeingivande ut, eller hur

Bedrageri2 5

Det är möjligt att vi missat något men vi kan inte på något sätt verifiera att det finns ett företag med det namnet. Huvudkontoret har en adress, Old Finstown Road Kirkwall. Använder man sig av Google Maps verkar det bara finnas en Old Finstown Road i hela Storbritannien och det är en byväg på Orkneyöarna i Skottland.

Bedrageri2

Var ligger informationen?
Det är ju två kriterier som du måste uppfylla för att synas med en webbsida på nätet.
1. Du måste ha en registrerad domän, t.ex. Husbilskompisar.se.
2. Du måste ha ett ställe att lägga själva webbsidan, det besökaren ser när dom knackar på din dörr. (Domänen)
Stora företag har egna servrar och en stab med IT-tekniker som ser till att allt flyter. Mindre företag som te.x. Husbilskompisar får nöja sig med att bo på hotell, webbhotell. Man köper alltså plats hos ett företag som erbjuder dessa tjänster.

Nystar man runt lite och vet var man skall leta så är det inte svårt att ta reda på var en webbsida har sin hemvist. När man tittar på de här företagen som artikeln handlar om blir det ganska spännande. SB Campers, Countrywide Motorhomes samt fraktföretaget Finstown Shipping har lyckats med att allihop hamna på ett och samma webbhotell av de säker miljontals som finns över planeten. Alla tre företagen som är helt fristående från varandra samsas om utrymme på ett amerikanskt webbhotell, Namecheap.com. Att alla tre sniffat upp samma lilla webbhotell i USA kan kanske ha att göra med att man erbjuder webbplatser med total anonymitet. All konversation går via krypterade mailkonton på Island och Namecheap lämnar inte ut någon information om sina kunder. Sug på den karamellen, vilka tillfälligheter.

webbhotell

Hur hittar dom dig då?
Det verkar som favoritmetoden för att hitta nya ”köpare” är att annonsera på Facebooks tjänst Marketplace. Under de veckor vi skrivit om de här företagen har både Johannes Knoll (ibland Knöll) såväl som Lucas Kruger (ibland Krüger) haft ett antal sidor uppe med ett tjugotal annonser på husbilar, alla med helt fantastiska prislappar. Sidorna dyker upp, försvinner och dyker upp igen.

Bedrageri2 2

Det sista ordet är förmodligen inte skrivet i den här historien. Vi fortsätter att hålla en koll på Knoll & Co. Har du några egna erfarenheter av de här företagen och personerna får du gärna höra av dig. Vi har sökt de berörda personerna utan att lyckas etablera en kontakt.

Notera att vi inte pekar ut någon som bedragare. Vi redovisar de fakta vi nosat fram och du får själv bilda dig en uppfattning om du skall testa eller inte. Men vi kan inte upprepa allt för många gånger. Betala först när bilen är levererad och då i samband med att det skrivs över på dig.

Text: Gomer Swahn
Research: Jessica Ericsson-Hedlöf
Bilder från olika sidor på Internet.
Publicerad 2021-04-27

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn