Fricamping, en skyldighet - Inte en rättighet
Med hemester i siktet och en pandemi som håller svensken på hemmaplan har husvagns- och husbilsförsäljningen totalt exploderat.
Under de senaste sju åren har landets husbilsflotta i stort sett fördubblats. Idag rullar det drygt 100 000 ekipage i landet. Etableringen av ställplatser har långt ifrån hängt med i utvecklingen.
Det är bara att konstatera, det saknas platser att parkera på framför allt i södra Sverige.
Resultatet har blivit att allt fler husbilsekipage syns på stränder, vid skogssjöar, badplatser m.m.
Många gånger ockuperar man parkeringar som är tänkt att dom skall nyttjas av lokalbefolkning i första hand.
Det är helt naturligt att det här skapar ilska och frustration. Framför allt när en ortsbo säger ifrån att camping inte är ok på badplatsen och får svaret från solstolen under den utfällda markisen,
• Jag campar inte, jag parkerar bara.
När övergår en parkering till en camping? Är det när det står en fotpall och ett par foppatofflor utanför bodelsdörren? Är det när markisen är utrullad, grillen och utemöblerna på plats?
Det finns inget svar på den frågan. Det finns helt enkelt inte någon juridisk formulering som beskriver vad camping är. Saken har inte heller blivit rättsligt prövad.
Friheten med en husbil är just självförsörjningen, den saknas i många husvagnar som behöver tillgång till både el och vatten. Den här friheten inbjuder till det vi kallar fricamping.
Alltså att man parkerar och sover på en plats som varken är en camping eller en ställplats.
Bristen på ställplatser gör att allt fler husbilsturister väljer det här sättet att övernatta.
Inom alla grupper finns det rötägg och besserwissers som ständigt skall tänja gränser och överskrida uttalade eller outtalade regler. Den här gruppen av husbilister förstör för den stora massan som försöker göra rätt. Skyltar, hemgjorda eller uppsatta med tillstånd från kommunen blir allt vanligare i hela landet. Fortsätter den här trenden är vi snart hänvisade till de ställplatser som inte på långa vägar räcker till.
Det har blivit allt mer populärt att hänga ut de som bryter mot regelverket i sociala medier och skriva av sig sin frustration - Tror du att det hjälper? Nix, rötägget fortsätter lugnt med sin otillåtna parkering, den enda som far illa är du.
Enda sättet att minska antalet överträdelser är att visa lite civilkurage, gå och säga till, det här är inte ok. I värsta fall att göra en anmälan.
Det kompis är det enda sättet att komma tillrätta med de här problemen, inte att gråta ut på Facebook?
Här kommer lite tips och råd till dig som vill prova på att fricampa på ett förnuftigt och lagligt sätt.
Följ alltid de skyltar och anvisningar som finns uppsatta. Det gäller oavsett om dom är handgjorda eller lagligt uppsatta. Vill man inte ha dig där måste du acceptera det och åka vidare.
Parkera inte i naturen på gräsytor eller andra platser som inte kan ses som parkeringsplats.
I år blir terrängkörningslagen tuffare och det blir lättare att bötfälla den som gör fel.
Är du osäker kan du plugga in vilka regler som gäller nationellt och lokalt. Du hittar länkar i slutet av artikeln.
Hänvisa aldrig till allemansrätten i varken tal eller skrift. Den har inte ett dugg med motorfordon att göra. För dig gäller nationella och lokala trafikföreskrifter samt terrängkörningslagen, inget annat.
Låt sunt förnuft och magkänsla avgöra om du tycker att det är ok att dra ut markisen och ställa ut möbler. Känner du dig osäker? Avstå!
Att du inte skall tömma latrintanken i naturen är förhoppningsvis en självklarhet för så gott som alla husbilister (hoppas jag) men när det gäller gråvatten råder det delade meningar.
Vi tar det en gång för alla! Det är inte ok att släppa gråvattnet i naturen. Ställ dig över en avloppsbrunn (ej dagvatten) eller åk in på en ställplats eller camping för att bli av med slasket.
Skyltar och tilläggstavlor - Hittar du en parkering som endast har det blå/vita märket med ett P på har du dragit en vinstlott. Här kan du stå i 24 timmar utan problem. Om du skall plocka ut något ur bilen är det magkänslan som avgör, som sagt, känner du dig osäker, avstå!
Finns det tilläggstavlor följ alltid dom. Står det endast personbil klass I, då är du inte välkommen.
Finns det tidsbegränsningar för parkeringen, följ dom.
Hur hittar man då dom där riktiga guldklimparna till övernattning?
I dagens app-rika värld är telefonen din bästa kompis.
Badplatser
Badplatser är utmärkta övernattningsställen. Men det finns en oskriven regel, kom sent, åk tidigt.
Det gäller att inte störa lokalbefolkningen för då dyker det snabbt upp en förbudsskylt.
Kommer du efter sjutiden på kvällen och åker före nio stör du förmodligen ingen.
Appen Badkartan är ett utmärkt hjälpmedel för att hitta rätt.
Sevärdheter, museer.
Här finns ofta parkeringar som bara är utmärkta med ett P utan tillägg.
Här är det enkelt, kom efter stängning och åk innan man öppnar så stör du ingen.
Med appen museiguiden är det lätt att hitta sevärdheterna.
Naturreservat
Här är det lite känsligare. I väldigt många naturreservat har det på förekommen anledning kommit upp förbudsskyltar mot övernattning. Följ alltid dom.
Men det finns fortfarande undantag där parkering är tillåten. Det gäller främst mindre naturreservat som inte är så lätt att hitta till. Använd appen Naturkartan för att hitta rätt.
Nedlagda industrier och fabriker
Här kan det finnas riktiga guldklimpar. Håll koll efter gamla industribyggnader som står tomma. Där finns det ofta parkeringar som personalen använde för sina privata bilar. Ofta plant och grus. Det är sällan man stör någon på dessa platser.
Kyrkor, kyrkogårdar
Söker du desperat en laglig plats att ta några timmars nattsömn på. Håll utkik efter en kyrka.
Ofta lugna lägen och en P-plats som är ok att stå på. Här gäller precis samma sak som på badplatser, kom sent, åk tidigt så stör du ingen.
I alla de här förslagen så skall du parkera med sunt förnuft. Ta aldrig upp mer än en P-plats.
Parkera så det inte retar någon. Ställ inte ut några prylar, möbler eller fira ut markisen om det inte känns bra i magtrakten. I Australien har man en organisation som heter Leave No Trace, fritt översatt, lämna platsen som du fann den, lämna inga spår. Det är en bra regel som alla kan förstå.
Det blev många pekpinnar i artikeln men låt dig inte avskräckas av det. Råden är välmenta och kan förhoppningsvis skapa en framtid för fricamping om du följer dom.
Ge dig ut och upptäck vårt fantastiska land men gör det med omdöme.
Länkar till mer information
Trafikföreskrifter/Transportstyrelsen
Det nya förslaget till terrängkörningslagen.
Terrängkörningslagen idag
Information från SKR
Här hittar du samtliga kommuners trafikföreskrifter
En bra info om Allemansrätten (PDF att läsa eller hämta hem)
Du får inte kopiera hela eller delar av materialet utan att ange källa.
Nyttiga appar att leta upp i din telefon:
Badkartan, Museiguiden, Naturkartan samt Kyrkokartan
Text och bild:
Publicerad 2020–07–11