JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Starkt husbilssug slår säljrekord

Försäljningen av husbilar fortsätter att öka. Trenden har märkts tydligt hos M&M Caravane,  som även ser en ökning på husvagnssidan. – Det är väldigt många förstagångsköpare, säger försäljningschefen Niklas Persson.

Allt fler tycks upptäcka fördelarna med husbil. I juni inregistrerades nära 24 procent fler husbilar än under samma månad i fjol. Även juli har varit en bra månad, enligt statistik från Husvagnsbranschens riksförbund, HRF.

Niklas Persson berättar att många kunder är första- gångsköpare, men det finns naturligtvis en hel del andra- och tredjegångsköpare också. De sistnämnda vet då oftast vad som passar dem bäst.

Börje och Evy Andersson, från Hökmora i Krylbo, köpte husbil, årsmodell 2006, så sent som före midsommar i år. Nyligen var de och tittade på en ny typ av rullande semesterhem.

– Vi tittar, men vi får se vad som händer, om vi köper en ny, säger Evy.

Husvagnarna har tidigare varit betydligt populärare än husbilarna och det mer självklara valet, men i fjol vände trenden då antalet nyregistrerade husbilar för första gången någonsin gick om husvagnarna.

– Husbilar är en relativt ny företeelse i Sverige, därför är potentialen för en ökning stor. Tittar vi på husvagnar är vi i Sverige tätast i Europa och därmed kanske också i världen, säger Lars Erik Paulsson på HRF-kansliet.

Husbilstypen Crossover, en blandning av halvintegrerad och alkov, är enligt Västeråsföretagets vd Michael Broberg den modell som är på uppgång, medan alkovbilarna går åt motsatt håll.

Även om M&M Caravane tydligt märker av en ökad köplust av husbilar, går även försäljningen av husvagnar bra.

Många har haft båt

I fjol sålde företaget 365 enheter, det vill säga nya och begagnade husbilar och husvagnar. I år räknar Michael Broberg att öka försäljningen med uppåt 23 procent.

– Det är nya kunder som står för ökningen. Kunderna är främst de som haft båt, det är en kundkrets som är stabil. Men även många golfare ser fördelen med husbil, då de i princip kan stå vid första tee, säger han.

Bara i juli sålde företaget 71 enheter.

– Tittar man tillbaka är det fantastiskt bra. I februari har jag jobbar här i tio år, och jag tycker att affärerna i juni och juli varit fantastiska. Det är väldigt många förstagångsköpare som kommit på fördelen med att ha husbil eller husvagn, säger Niklas Persson.

I maj i fjol öppnade M&M Caravane en filial i Stockholm/Bro. I och med det ökade företaget omsättningen med drygt 26 procent, till 125,3 miljoner kronor, jämfört med 2013.

– Det bidrog till stora delar av den ökningen. Men det har också att göra med att hela branschen gått uppåt igen, säger Michael Broberg.

Källa:
vlt

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn