JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

En husbilsvecka på Gotland sommaren 2019

Vi bestämde lite hastigt att vi skulle åka över till Gotland med husbilen. Oskarshamn-Visby var den naturliga rutten för oss. Nynäshamn som avgångshamn var inte billigare.
Visst hade vi kunnat komma över billigare men tiderna skulle passa oss.
Kvällsfärja från Oskarshamn och morgonfärja tillbaka en vecka senare från Visby och färjebiljetterna utan sittplats kostade oss närmare 2700 SEK.

Det är märkligt att en inrikesfärja ska vara så dyr. Sittplatser fanns det gott om men vill man vila under överfarten kan man lösa biljetter för att sitta lite lugnt och skönt. Frånsett priset var färjan en positiv upplevelse. Det var gott om plats mellan husbilarna och man blandade inte personbilar och större fordon.
Det garanterade att man inte fick några dörrslag i sidan på husbilen. Personalen var också mycket trevliga och avstängningen av gasol kontrollerades perfekt.

Tidsmässigt så undrade vi hur begåvat det var att åka till Gotland när det var Medeltidsveckan i Visby. Visst var det folk i Visby men på övriga ön var det förvånansvärt lugnt. Gott om plats överallt. Vi hade redan från början bestämt att vi skulle stå på ställplatser och parkeringar.Detta fungerade utmärkt och vi besökte inga campingplatser. Vi förhörde oss om campingpriserna och konstaterade att priset under högsäsong låg mellan 350 upp till 750 kronor natten och plats fanns det. Det var inget alternativ för oss som bara skulle nattparkera.

Om dagarna körde vi runt för att se Gotland. Det bör poängteras att man får parkera precis intill vägen om man inte skadar marken eller står i vägen. Terrängkörning ska man avhålla sig från. 
Vi började med att köra söderut för att kolla in Hoburgen och Hoburgsgubben. Det kändes som ett måste när man är på Gotland.

Bild 1 Hoburgen

Efter ett tips så körde vi vidare till Vändburg hamn. Söder om hamnen finns raukar och här nattparkerade vi. Ett fantastiskt ställe.

Bild 2 Raukar

En annan nattparkering som vi gjorde var i Katthammarsvik. Här finns en restaurang och närheten till havsbad.
Fårö skulle också besökas och inga köer vid färjan. Vid raukområdet Digerhuvud, som är Sveriges största sammanhängande raukområde, ser vi nedanstående skylt från Länsstyrelsen på Gotland som bekräftar de goda möjligheterna att parkera upp till 24 timmar.

Bild 3 Parkering

Fanns det inga problem under resan? Jo vattenpåfyllning och tömning av toatanken. Antingen var ställplatserna helt okunniga om husbilisters behov eller oerhört giriga.
Vi vet inte, men att exempelvis ta 10 SEK för 20 liter vatten eller bara få fylla i en dunk eller flaska tedde sig lite märkligt. Vi kunde löst problemet genom att ta in på camping, men camping var inte intentionen med denna resa.
Visby har en bra tömningsstation med dubbla tömningsplattor. Det ska kommunen ha all heder för men Gotland är stort. Det behövs några till.

Runt om i landet finns drygt 350 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. På Gotland finns 4 rastplatser men ingen av dem har latrintömning.
Ska vi framhålla någon ställplats som var välskött med tillgång till det mesta så är det Klinte båtklubb i Klintehamn. Här kan man också bada i hamnen och gå på en bra restaurang.

Bild 4 Klintehamn

Från Klintehamn avgår också turbåten till Lilla och Stora Karlsö. Ett måste för fågel eller naturintresserade. Ett besök ger en oförglömlig naturupplevelse.
I färjepriset ingår en guidad rundvandring. Det kräver att man har normal rörlighet annars blir det en jobbig vandring.

Bild 5 Stora och Lilla Karlso

Avslutningsvis så ska väl också Medeltidsveckan nämnas. Vi stod på Stay and Park i Gutebacken.
Dyrt men bara 600 meter från centrum. Festivalen pågår huvudsakligen inne i världsarvsstaden Visbys sagolika medeltida miljöer med 40 000 besökare.

Bild 6 Marknad Medeltidsveckan

Hansestaden Visby, raukarna både i norr och söder, sandstränderna, de hundra kyrkornas ö och sist men inte minst Stora Karlsö blir bestående minnen. Vi kommer säkert tillbaka.
Kompishälsningar

Kerstin och Jens Jernmark

Text & Bild: Kerstin & Jens Jernmark

Publicerad 2019-08-17

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn