JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Novemberresa till Tyskland 2019

I slutet av november öppnade det upp för att göra en resa med husbilen söderut. Vi besökte några julmarknader i Tyskland. Det finns ca 2500 julmarknader och varje stad med självaktning har marknadsbodar, lite karuseller och annat som ger glädje och förväntan inför den kommande julen. Marknaderna hittar man oftast i Altstadt vilket ger en stämningsfull och historisk inramning. Här ska det ätas och drickas. När det gäller dryck så är det framförallt Glühwein som gäller.

Bild 1

Förutom mat och dryck så ska det också shoppas. Namn som exempelvis HM och C&A klingar säkert välbekant för många, vilket betyder att vi måste kolla lagerstatusen i varje stad som vi besöker. Om detta råder det i resesällskapet olika meningar. Med argumentet att garderoberna hemma redan är fyllda så är det hörbarhet nolla hos damerna. Som tur är finns det som motpol Mediamarkt och andra intressanta affärer att kolla på.

Bild 2

Vår resa som vi gjorde tillsammans med vänner från Skåne började med TT-lines färja från Trelleborg till Rostock. Vi hade en plan för vår veckolånga resa och hade medvetet valt korta dagsetapper för att slippa köra i mörker. Vi behövde aldrig fundera över några alternativa ställplatser. Det fanns plats överallt.

Valet av ställplatserna var gjort med eftertanke. Vi ville ha tillgång till god service och restauranger med gångavstånd. Vi betalade för ställplatserna mellan 15 och 20 Euro per natt. Till detta tillkommer 1 Euro för att fylla vatten och lika mycket för att ta en dusch. Att värma husbilen med tyskarnas höga elpris är inte att tänka på. Det fick bli gasolvärme.
Gasolen rusade genom värmaren och en flaska varade inte mer än 4 dygn. Vi hade runt noll eller några plusgrader på nätterna och den kalla vinden minskade inte gasolförbrukningen. På dagarna, under färd, värmde värmeväxlaren från motorn upp hela husbilen så det var varmt och skönt inne i husbilen dygnet runt.

Eftersom vi har gasolflaskor med fyllstopp så tankade vi LPG på en vanlig mack. Priset var 0,58 Euro/liter vilket ger ett kilopris på ca 12,50 SEK. Nu såg jag verkligen nyttan med att ha fasta Alugasflaskor med fyllstopp. Både billigt och enkelt att tanka själv.

Bild 3

I korta ordalag såg rutten ut så här. Schwerin blev första nattparkeringen på en parkeringsplats i direkt anslutning till Altstadt. Sedan fortsatte resan söderut till Bremen med avstickare till Lauenburg och Lüneburg. Därefter körde vi till Stade för nästa Weihnachtsmarkt.

Bild 4

För att slippa all trafik förbi Hamburg så tog vi Elbfähre Wischhafen-Glückstadt och vidare norrut. Vi stannade en natt vid Kielkanalen för att uppleva fartygstrafiken. Dygnet runt passerade de stora fartygen utanför framrutan. Schleswig med sin fina ställplats blev sista natten i Tyskland.

Bild 5

Veckan går fort när man har trevligt och vi satte kurs mot Egeskov slott på Fyn i Danmark. Ett kortare stopp för gränshandel på Scandinavian park kunde vi inte avstå från.

Bild 6

Det blev en festlig avslutning på Egeskov slott. Tillsammans åt vi danskt smörrebröd innan vi gick ut i kylan och fick uppleva Luminis som är en häftig ljusinstallation av hela slottsparken.

Bild 7

Vi stod kvar på slottets parkeringsplats över natten. Med våra Bizz i framrutan rullade vi sedan hemåt över Stora Bältbron och Öresundsbron. Kontinenten är inte långt borta för oss som bor i södra Sverige. Det blev en perfekt husbilsresa på 10 dagar med mycket trevligt resesällskap.

Bild 8

Som avslutning sänder Kerstin och undertecknad en julhälsning till alla Husbilskompisar.
Vid tangentbordet
Jens Jernmark
Text & Bild: Jens Jernmark

Publicerad 2019-12-07

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn