JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Fyra nordtyska Hansastäder med julmarknad

I slutet på november, närmare bestämt fredagen den 23 november 2018 körde vi söderut för att uppleva några julmarknader eller Weihnachtsmarkt som det heter i Tyskland. Vi hade planerat en vecka för denna resa. 
Vi funderade hur vi skulle ta oss söderut. Färja till Tyskland eller Öresundsbron och sedan Rödby-Puttgarden? Nej, det blev broarna genom Danmark. En längre färdväg men det passade vår resrutt.

Det fanns bara ett litet problem… jag hade fått en släng av ryggskott. Köra husbil gick bra men att komma in och ut ur husbilen var en djävulsk plåga. Att hänga ut genom förardörren var mycket smärtsamt innan fötterna nådde asfalten. Jag kan inom parentes nämna att jag inte kunde hjälpa till med att laga mat eller diska. Det gick inte alls för sig. Jag kunde ju inte böja mig och det är rent märkligt vad mycket bättre jag blev när vi kom hem.

Vi ”kastade loss” från Karlshamn på förmiddagen och styrde söderut. Jag hade hittat ett danskt guldkorn som vi skulle besöka på Fyn. Egeskov slott, som ligger ca 3 mil söder om Odense.
Här hade de på fredagskvällen en mycket speciell tillställning. Luminis, en ljusinstallation som lyste upp slottet och hela slottsparken. Något häftigare hade vi aldrig sett tidigare. Vi vandrade runt i flera timmar och beskådade alla ljuseffekterna. Det var en helt fantastiskt upplevelse.

Jens

Husbilen hade vi parkerat långt ifrån entrén i övertygelsen om att här skulle vi stå utan att vara i vägen för personbilarna som förväntades komma. När mörkret lagt sig så vällde det in bilar och fyllde hela den stora parkeringsplatsen.

Vi stod kvar över natten med 3 andra husbilar på denna gratisparkering och dagen efter gick vi in på julmarknaden. Den var riktigt fin och de flesta försäljarna stod inne i ladorna. Det här var en perfekt början på husbilsresan med inriktning på julmarknader. På eftermiddagen körde vi till Schleswig. Det är en trevlig stad med en mycket fin ställplats. Här stod det på natten närmare 20 husbilar.

Nästa dag körde vi till Rendsburg och hittade en nyanlagd ställplats vid Nord-Ostsee kanalen eller Kielkanalen som man ofta säger. För att komma in till centrum gick vi under kanalen i en tunnel. För att komma upp och ner åkte vi i Västeuropas längsta rulltrappa. Det finns hiss också för exempelvis cyklister och hundägare.

Jens 2

På kvällen blev det en promenad på ca 50 meter till restaurangen och schnitzel med en stor öl vilket vi var välförtjänta av efter en lång eftermiddagspromenad. På natten stod det 7-8 husbilar på ställplatsen.

Nu hade vi kommit fram till måndagen den 26 november och de flesta julmarknader slog upp portarna och vi styrde husbilen till Lübeck. Vi parkerade vid Bowlinghallens ställplats med över 10 andra husbilar. Vi tog bussen in till Altstadt. Den här julmarknaden är riktigt stor och av någon outgrundlig anledning så fann Kerstin också stort intresse av att titta i ”vanliga affärer”. Ja ni förstår säkert att man kan fynda även i tyska klädesaffärer. Jag nöjde mig med att titta på folkvimlet.

Jens 3

På morgon därpå vaknade vi med pudersnö men väderleksrapporten lovade några plusgrader och vi körde vidare till Wismar. Här stod det över 30 husbilar och ställplatsen är mycket populär. Vi besökte julmarknaden på torget och tog en promenad runt staden och såg även den fina upprustningen av hamnen. Här skulle vi kunna stanna flera nätter men fick nöja oss med en natt.

Jens 4

Nästa stad på vår rutt är Rostock. Här står vi nere vid hamnen och nära till centrum med 6 andra husbilar, varav fem av dem är svenskar. Det är en vanlig parkeringsplats och det blåser. Vinden tjuter. Nu får Alde-värmen jobba och gasåtgången är stor under det dygn vi står här. Julmarknaden i Rostock är norra Tysklands största julmarknad. Den är större än Lübeck och centrerad till gågatan mitt inne i centrum.

Jens 6

Torsdag morgon och vi strålar samman med några bekanta som kom med nattfärjan till Rostock från Trelleborg. Vi körde tillsammans vidare till den sista av de fyra Hansastäder som vi besökte. Stralsund och vi valde att ställa oss på en TopPlats i utkanten av staden. Det tog bara ca 15 minuter att gå in till centrum.

Här vandrade vi runt i Altstadt och kollade på Gorch Foch i hamnen som är en tremastad bark och seglar som skolfartyg. Vi besökte också Stralsunds äldsta kyrka S:t Nikolai som började byggas år 1234. Vi fick ett informationsblad med svensk text, vilket gör det hela så mycket mer intressant. Sist men inte minst besökte vi julmarknaden nere i rådhuskällaren. Här kunde man också vila benen och dricka en öl eller glühwein.

Jens 7

Vi stannade två nätter. På ställplatsen stod ca 10 andra husbilar och flera av dem var svenskar.
Lördagen den 1 december och det är dags att ta färjan hem från Sassnitz till Trelleborg. Färjan avgick inte förrän klockan fem på eftermiddagen så vi hann även med en runda på Rügen.

Tullen i Trelleborg var mycket omständiga eller underbemannade. Alla kontrollerades av två tullare och en knarkhund. Det tar ca 45 minuter innan vi kommit igenom nålsögat. Lite efter midnatt står husbilen åter parkerad hemma i Karlshamn. Det blev en helt perfekt resa och en sådan här resa kan göras när som helst på året.
Hansastäderna har en mycket intressant historia.

Jens 8

Kompishälsningar
Jens och Kerstin

Text & Bild: Jens Jernmark

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut