JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Danska dinosaurier i sand

Vi går inte framåt när vi går igenom grinden på sandskulpturfestivalen i Söndervig på Jylland.
Vi går bakåt. Åtminstone om man ser till det här årets tema: Dinosaurier och andra förhistoriska djur.

Ett sceneri av sällan skådat slag möter besökaren och tiden när man själv byggde sandslott som liten och sedermera med barnen, står i en helt annan dimension sett ur både tids- och kunskapsperspektiv.
Dessa fantastiska skapelser visar med all önskvärd tydlighet vilken fullblodsamatör man var, även om man stolt visade upp sin skapelse.

Blickarna dras genast till en mammut som skyddar sin unge för nyanlända och nyfikna besökares blickar, genom att med snabeln hålla den intill sin kropp. Dess päls och betar har tillsammans med övriga delar av kroppen, genom sin skapares skickliga händer formats av svagt guldskimrande sand med målet perfektionism. Detta har man också lyckats uppnå med den äran.
Den godmodiga blicken på denna gigant, tycks följa en där man går i likhet med bilden på Uncle Sam som användes några miljoner år senare i ett helt annat syfte.

Bild 1

Bakom denna lugna forntida elefantliknande varelse, möts man av en helt annan fornhistorisk skapelse som tycks vara fjärran från all typ av godmodighet. Ett jättelikt gap med minst sagt respektingivande tänder, vräker sig upp ur sitt fiktiva hav, så ”vattnet” stänker om den.
Skulpturen är utformad så att det väldiga gapet precis ska till att öppnas för att kunna svälja betraktaren.

Bild 2

Någon typ av ödla står nykläckt vid en annan suspekt varelse som ännu ligger kvar i det ägg, konstnärerna så ypperligt väl har utformat för att man ska ha möjlighet att se in i det.
Denna rese är inte något man skulle vilja ha hemma, även om man normalt påstår att alla djur är söta som små.
Det stämmer inte i det här fallet.

Bild 3

På den sju meter höga och 200 m långa vägg av sand som omger de fristående skulpturerna kan man se hur historien utvecklade sig en gång för osannolikt länge sedan.
Man kan lätt följa denna märkliga berättelse från de första små havslevande kräftdjuren, över tiden för giganternas kamp, till tiden när allt fick sitt tragiska slut. En tid som liksom alla andra tider inte kommer tillbaka - och tur är kanske det för oss människor. För egen del avstår jag gärna ett möte med Tyranosarus Rex eller har några illistiga raptorer som smyger runt husknuten medan ett flertal pterodaktyler - eller flygödlor med ett enklare namn - svävar över trädtopparna, alla sugna på en seg gammal Smålänning.

Paradoxalt nog har man skapat allt, över en tid som inte längre existerar, av förgänglig sand och det är svårt att föreställa sig att dessa makalösa konstverk inom en snar framtid, kommer att sluta sitt liv som urtidsdjuren de illustrerar.
Det är tråkigt samtidigt som materialvalet kan ses som väldigt träffande och en viss mening med det hela kan ses av den klarsynte.  

Vinjett

Bild 5

Bild 6

Sandskulpturfestivalen i danska Söndervig har olika teman varje år och den besöks av tusentals människor av förklarliga skäl. Åker man dit när temat passar ens egna intressen är det en helt makalös upplevelse och något man bör göra innan man går samma väg som urtidsdjuren, enligt vår åsikt.
Inträdet kostar 2015, 50 dkr och får anses som en bra investering för att uppleva detta magiska skådespel. Festivalen öppnar den 1 juni och stänger den 25 oktober.

Om man ska åka från Sverige bör man inte köra den väg vi körde norrifrån, om man inte är förtjust i smala, krokiga vägar på den danska landsbygden. Ett bättre vägval är att ta sikte på Ringköbing på den danska västkusten, via exempelvis Fredricia och Vejle.
Avståndet från Limhamn är ungefär 40 mil, lite beroende på vilken väg man väljer.

Text: LG
Bild: Mia Gunarsson

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn