JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Bornholm - Dansk pärla, lätt att nå

Som nybliven pensionär och en hustru som fortfarande ska hålla ”svälten från dörren” så åkte jag ensam med husbilen till Bornholm. Nu kan jag ”Solskensön” efter alla våra besök med fritidsbåt, men Bornholm lockar fortfarande. Enligt min mening är det den danska ö som väl lever upp till sina fina turistbroschyrer. Bilderna ljuger inte!

Bornholm

Överfarten sker med snabbfärja som imponerar stort på mig. Från losskastning till förtöjning tar det bara en timme och tjugo minuter. På grund av EU-regler så gjordes en ny upphandling 2018 vilket Mols-linjen vann. Biljettpriserna sjönk och en enkelresa kostar strax över 500 SEK för ett pensionärspar med husbil under 8 meter. En husbil mellan 8-12 meter kostar runt 660 SEK.

Priserna avser lågsäsong och jag tycker det är billigt att komma fram och tillbaka till Bornholm för ca 1000 SEK. Express 1 heter färjan som går mellan Ystad och Rönne. Den är 112 meter lång och över 30 meter bred. Den lastar lätt över 400 bilar och har en marschhastighet på 35-36 knop. Denna superfärja transporterar denna tunga last i ca 65 km/h. Det är svårt att känna hastigheten eftersom man inte har bra referenspunkter på sjön men går man utomhus så gäller det att hålla i hatten. En helt fantastisk färja som också håller tidtabellen.

Bornholm 5

Genom att Googla på nätet finns det massor av info om Bornholm. Därför känns det inte motiverat att skriva en reseberättelse. Det kan räcka att exempelvis nämna städerna Allinge, Gudhjem och Svaneke. Här kan man finna det danska gemytet. På husbilsfärden runt ön förundras man också över kontrasten mellan Hammerens klippor med Hammershus ruin i norr mot de kritvita stränderna vid Dueodde i söder.

Bornholm 4

Mitt inne på ön hittar man Almindingen som är Danmarks femte största skog. Här kan man bland annat besöka Ryttarknaegten som är Bornholm högsta punkt, 162 meter över havet.

Bholm

Rundkyrkorna på Bornholm ska man inte glömma att titta på. Det är intressant och det finns fyra stycken på ön.

Bornholm 8

Ögruppen Ertholmene - i dagligt tal kallad Christiansö är också ett besöksmål som blir oförglömligt. Det är som att komma flera hundra år tillbaka i tiden. Ut till Christiansö åker man med färjan från Gudhjem som tar ca 1 timme.

Bornholm 6

Tidningen ”Denne uges Bornholm”, som är gratis, beskriver alla händelser på Bornholm. Den finns lite överallt och är ett måste för att få koll på allt som händer på ön. Vägarna är bra men lite trångt i städerna. Att hålla koll efter busshållplatserna ger en vink om att det är framkomligt med husbil. Campingarna är bra och vill man nattparkera på P-platser så är det tillåtet, men inga möbler eller markiser får sättas ut, vilket skall respekteras i Danmark. Några riktigt bra ställplatser finns det inte på Bornholm, men i Nexö finns en yta avsedd för husbilar.

Bornholm 7

Tömning av tankar ska jag kanske också nämna. Det finns förutom på campingarna även möjligheter att tömma i Rönne och Nexö.

Text & Bild: Jens Jernmark
Publicerad: 2018-11-25

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn