JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Annorlunda husbilssemester

Dag 1
Landar 12.30 i Anchorage, eftersom vi bara reser med varsin ryggsäck och vi reser inrikes från Seattle så är det bara att trava ut och sätta sig i en taxi.
Färden går till Cruise America RV Rental där vårt hem för de närmaste sju dagarna väntar, en Ford F350 19 fot lång/kort väntar.

dag3B

 

Efter en noggrann men smidig inskrivning så väntar en lika noggrann genomgång av bilen.

Där finns mycket bekvämlighet på liten yta, elverk, AC, kyl med frysfack, fläktburen gasolvärme, solcell på taket, varmvatten mm mm
Vid tvåtiden är vi färdiga och rullar till en närbelägen supermarket för att bunkra, passar på att äta eftersom vi inte ätit sedan i morse på flygplatsen i Seattle.

Vid halv tre kommer vi äntligen iväg, ingen rusningstrafik att tala om men visst blir vi omkörda trots att vi lätt håller 50 mph.
Några stopp här och där utefter Seward Highway blir det förstås för att plåta lite utsikt.
Stannar efter ca 35 kilometer på Bird Creek Campground (60°58′10.25″N 149°27′12.74″W) som ingår i Alaska State Parks nät av campgrounds och som Park Rangers sköter med den äran, det vill säga mycket rent och snyggt.

 

 

Just den här hade 22 stycken "drive-in-platser", man betalade 20$ för en natt i en låda vid infarten, tog en lapp och skrev bilens data och hur många nätter man skulle stanna. Satte ena delen på en stolpe bredvid bilen och den andra med pengarna i ovan nämnda låda. 

Grillplats bredvid varje plats med sittbänk. Inga duschar men dock "utedass" gjutna i betong, rent, kallt och björnsäkert.
På tal om björnsäkerhet så fanns där även två lådor i plåt att låsa in maten i för de som valt att sova i tält.

 

Sval kväll utan mygg, man tager sig en skvätt bourbon och efter bäddningen så är det dags att somna till ett stilla regn. Sval natt med lite brus från vägen strax intill, inget som störde och på morgonen hade regnet upphört. 

Det var svalt i bilen bara cirka 12 grader så vi fick anledning att prova värmaren som surrar ganska friskt men efter cirka femton minuter är det riktigt skönt i bodelen.
Seward Highway går utefter en vik som kallas Turnagain Arm cirka femtio kilometer, det lär ska vara spektakulärt när tidvattnet kommer eftersom viken fylls väldigt fort.

Dag 2
Efter frukost så rullar vi iväg, dagens mål skulle bli Homer hade vi tänkt, sisådär 280 kilometer bort.
Vi rullar vidare mot änden på den långa viken Turnagain Arm, strax innan avtagsvägen mot Whittier längs in i viken där vägen vänder österut så hittar vi Alaska Wildlife Conservation Center.
Där tittar vi på bland annat caribou, moose, svartbjörn, varg, myskoxe, bisonoxe och sitka"hjort", samtliga djur är räddade från att ha varit skadade eller föräldralösa.
Vi gillar stället eftersom vi var där tidigt och således var ensamma i parken.
När vi känner oss nöjda så åker vi vidare mot vårt mål och det bär uppför på breda fina vägar med vänliga medtrafikanter.
Vi stannar förstås och fotograferar och vid ett stopp så kommer vi på att "det är ju lördag" och det kan var dumt att komma fram sent eftersom många är ute över helgen, campar, fiskar och festar. Så vi bestämmer att vi istället åker till Seward eftersom det bara är cirka 70 kilometer dit.

 

Vi snurrar runt i det lilla samhället, toppar upp vattenförrådet, käkar lite fish & chips, promenerar runt hamnen.
Återvänder till "stugan" som står med nosen åt vattnet på Harbourside Campground där man rullar in till en ledig plats och sedan går till en p-automat och betalar.
Vi öppnar en flaska bubbel, bara för att vi kan, löser lite korsord. Och så plötsligt kommer det en skur igen, många båtar, stora som små kommer in efter dagens fiske.
Det går ingen nöd på oss i den lilla men smart inredda bilen.

 

En kort kvällspromenad innan läggdags, det är svalt. Eftersom vi står utan el så har vi tänt tre värmeljus vilket gör stor skillnad i den lilla bilen, kanske främst för att driva ut den lite råa luften, sen sover vi nog gott när ljusen är släckta.


 

Dag 3

Efter en tidig frukost rullar vi mot närmaste bensinmack för att toppa upp gasolen, Det är  fast tank i den här bilen, vilket är vanligt här. Så det är ju inte bara att byta flaska.
Det finns dock en panel som visar nivåer på gråvatten, svartvatten och gasol men eftersom vi inte känner bilen ännu tar vi det säkra före det osäkra.

En finess(?) är att det går att tömma grå- och svartvatten separat dock från samma utlopp, slang finns ombord och uthyrningsfirman rekommenderar att tömma svartvattnet först för att gråvattnet sedan skall skölja ur slangen.

Går sedan in på superstoren bredvid och fyller på matförråden lite, det blir mycket äta ute i det här landet, men lite matfix blir det i pentryt som är hyfsat välplanerat, gott om skåp och lådor.

Nu rullar vi igen, dagens mål är Homer, där land möter hav som de säger. Vi åker norrut, tillbaka den väg vi kom igår, det gör ju inte så mycket för man ser många nya vyer.
Efter cirka 60 kilometer, tar vi vänster / eller väster på Sterling Highway. Det är lätt att hitta här för det är få vägar att välja på. Vi stannar på utsiktspunkter och fotograferar, utefter en grön älv för en kopp kaffe och macka, några stopp till så har vi åkt 220 kilometer till.
Dagens total alltså 280 kilometer avverkades utan problem.

 

Vi avslutar med att rulla ut de fem kilometrarna på landtungan Homer Spit som naturen skapat. Hittar Homer Spit Campground  med bra utbud på service, till exempel fylla vatten, tömma tankar, el, gratis wi-fi, tvättstuga, duschar mm. 

$45 med el, inte speciellt billigt men detta är ett väldigt speciellt ställe. Nu börjar det nästan bli en vana så det går smidigt att ställa upp och komma iordning.
En promenad på stranden, solen värmer skönt och nästan obefintlig vind. Vi vänder upp från beachen mot "huvudgatan" och får nästan omedelbart syn på Salty Dawg Saloon, ett måste vid ett besök i den här delen av världen, väggarna är täckta av endollarsedlar med namn och datum från de som skänkt dem, grova rustika bord med mycket ristat i skivorna och sedan täckt av många lager lack.
Annorlunda ställe med både lokala besökare och givetvis massor av turister.

 

I stort sett tvärs över gatan ligger Captain Pattie's Fish House där vi äter en underbart god middag bestående av King Crab ben, Caesarsallad som sköljs ned med en Alaskan Amber eller två. 

Solen fortfarande högt på himlen och klockan är bara nio så vi tar en promenad i den stora hamnen fylld med både yrkes- och fritidsbåtar.
Av en händelse som kan synas som en tanke så kommer vi upp på land igen alldeles bredvid Salty Dawg så det blir en liten nightcap där.
Godnatt.

 

Text och Bild. Nisse Agrén

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn