JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Trots skattechocken ökade Bergholm på Elmia

Förändrade beskattningsregler, semesterbeteenden och nya kundgrupper skapar nya utmaningar. Men också möjligheter för husvagns- och husbilsimportören Bergholm som under året hittat nya vägar till semesterresenärerna och dessutom ökade antalet sålda fritidsfordon under Elmia Husvagn Husbil 2019.

Allt fler svenskar får upp ögonen för att resa med husvagn och husbil vilket märks hos familjeföretaget Bergholm i Kristinehamn. Efter ett antal rekordår har den nedgång branschen förutspått delvis slagit in. Men för Bergholm, som är en av landets största importörer av husvagnar och husbilar, har det ändå varit en bra säsong.

– Vi har varit bortskämda med flera rekordår medan det senaste året har varit mer upp och ner. Ett orosmoln har varit de nya skattereglerna, vilket är väldigt olyckligt och orättvist. Trots det har intresset för camping inte sviktat, snarare tvärtom, och året ligger ändå bland de tre bästa sett till våra närmare 30 år i branschen. I år sålde vi till och med fler fordon på Elmia än i fjol, säger Lars Bergholm, vd på Bergholm.

Sett till den svenska marknaden överlag har försäljningen av husbilar minskat under året och försäljningen av husvagnar har i stort sett legat still. Men inte hos Bergholm, som till och med ökat sin husvagnsförsäljning och haft en mer stabil försäljning av husbilar.

Redan under sommaren tog Bergholm igen den lite mer svajiga vintern och våren. Inte minst bidrog det nystartade uthyrningskonceptet Rent and Travel till en bra säsong.

– Vi har sett en växande efterfrågan på att hyra husbil och har fått fantastisk respons på konceptet, från såväl resande som företagare som vill starta uthyrningsstationer. Vår monter på Elmia Husvagn Husbil var genomgående välbesökt och många var också intresserade av Rent and Travel, säger Lars Bergholm.

På Bergholm ser man tydligt ett förändrat semesterbeteende bland framförallt unga och barnfamiljer som fått upp ögonen för husbil och husvagn. Även campingsäsongen har förändrats på senare år.

– Förr fanns det en tydlig start och slut på säsongen – folk började campa när campingarna öppnade och slutade när de stängde efter sommaren. Idag står man inte längre bara på en camping utan tar husvagnen och husbilen till fotbollscupen, cykelloppet, fiskehelgen eller släktträffen, menar Lars Bergholm.

Förändringarna speglade också Bergholms fordon på Elmia Husvagn Husbil. Antalet fordon var i år fler än någonsin och många nyheter som presenterades riktade sig till den nya och något yngre målgruppen.

Omkring 90 fritidsfordon visades i den 4 000 m2 stora montern. Tillsammans med sina återförsäljare sålde Bergholm 128 enheter under mässans fem dagar, vilket var något fler än 2018.

Text & Bild: Bergholm
Publicerad 2019-09-

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn