JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Julmarknad vid Falu Gruva

Gammaldags har julmarknaden vid Falu Gruva alltid varit. Nytt för i år är det värdpar, ett bergmästarpar från 1600-talet, som hälsar besökarna välkomna och berättar mer om livet vid gruvan förr i tiden.

"Det är ett sätt att förena julmarknaden med platsens historia", säger Johanna Nybelius om hedersuppdraget att tillsammans med Carl Hedlund gestalta bergmästarparet Emerentia och Harald Lybecker.

Året är 1695 och vintern den kallaste i mannaminne. I gruvan pågår återuppbyggnaden efter det stora raset som bildade dagbrottet Stora Stöten. Falun är inte längre Sveriges andra största stad; Göteborg har vuxit sig större. Karl Xl är kung och besöker gruvan med jämna mellanrum.

"Vi hoppas att besökarna är nyfikna och vill veta mer om läget i Falun och Sverige vid 1600-talets slut", säger Carl Hedlund och hälsar välkommen.

Julmarknaden, som är en av Sveriges största, äger rum den 9 december. Gruvmuseet är öppet under marknadsdagen och den som vill kan följa med på en jultur under jord. Barnen får träffa Gruvtomten som gärna tar emot önskelistor och Gruvplatsen fylls av 120 olika utställare som säljer alltifrån genuint hantverk till delikatesser och julgodis.

Anna-Karin Hedberg, evenemangsansvarig vid Falu Gruva, tror att årets julmarknad kan slå nytt besöksrekord.

"Vi är glada för att julmarknaden är populär och välbesökt, det märker vi inte minst i sociala medier. Förhoppningen med att låta historien ta större plats under evenemanget är att våra besökare ska få en känsla av det unika med den här platsen", säger hon.

Text & Bild: Falu Gruva
Mer info finns på deras webbsida.

I anslutning till gruvan finns en ställplats. 
Ställplatserna är placerade på inhägnad hårdgjord grusyta på gruvområdet.
Här hittar du mer information om ställplatsen.

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut