JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Husbilarna rullar mot toppen – och Elmia

Aldrig tidigare har intresset för husbilar varit så stort. Året går mot ett rekordår när det gäller inköp av husbilar och många av nästa års spännande nya modeller premiärvisas på Elmia Husvagn Husbil i Jönköping den 10-13 september – Nordens största mässa för campare.

Försäljningen av husbilar har gått stadigt uppåt sedan millennieskiftet och i år ser siffrorna ut att gå mot en ”all time high”. Fram till och med augusti har 3 357 husbilar registrerats, en ökning med 3,6 procent jämfört med 3 239 samma period förra året. Bara i augusti handlar det om 353 registrerade husbilar, jämfört med 281 samma månad förra året.

– Det finns många skäl bakom ökningen, först och främst förstås att det är ett fruktansvärt bra sätt att tillbringa sin fritid. Sedan handlar det också om flera nya stora kundgrupper som fastnat för husbilarna med all sin komfort och smidighet, säger Lars-Erik Paulsson på Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF.

Många resor lång säsong

Tidigare hus-, sommarstuge- och båtägare står tillsammans för uppåt 80 procent av husbilsköpen, uppskattar han.

– De har klippt gräs och målat om vartannat många år, eller haft båt med mycket jobb på vår och höst och så kanske bara ut från hamn några få gånger på sommaren. Fyra däck är bättre än ett, och så köper de också en husbil. Du kan göra många resor och säsongen blir längre, säger Lars-Erik Paulsson.

Resterande 20 procent är 50-plusare eller pensionärer med vuxna barn och fritt liv.

­

– Kanske har de haft husvagn innan, kanske inte. Men alla vill de ut och resa mer nu. De har stadgad ekonomi, god hälsa, är resvana och språkkunniga. De vill ut och upptäcka världen igen, sedan om det är Frankrike eller Nässjö har ingen betydelse. Husbilen är liten och smidig jämfört med en husvagn, enklare att stanna till med än en husvagn och handla på en fransk lantgård om man nu vill det, säger Lars-Erik Paulsson.

Livsstilsmässa med nyheter

Mellan 35 000 och 40 000 besökare väntas till Elmia Husvagn Husbil. Mässan är en hel livsstil, ett event där 10 000 campare också bor på de sedan flera veckor tillbaka fullbokade Elmia-fälten för att dygnet runt kunna delta i mässans olika aktiviteter, umgås och göra affärer.

För centralt på mässan är förstås branschens alla nyheter och affärer. Många ledande leverantörer väljer traditionellt att göra sina premiärvisningar på Elmia Husvagn Husbil och det är också på mässan som de största affärerna görs. Drygt 20 procent av branschens årsförsäljning görs på Elmia Husvagn Husbil.

– Det är årets händelse för alla campare och för branschen. Det händer också väldigt mycket på Elmia den här helgen och jag hoppas att många tar chansen att komma hit och ta del av alla de aktiviteter som är kopplade till mässan, som till exempel bio, äventyrsbad och en rejäl och äkta Oktoberfest, säger Jörgen Nyström, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn