JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Husbilar med skön komfort oavsett väderlek och utomhustemperatur

Tom Sandner har länge fascinerats av tanken på att kunna använda sin bil som ett hus på hjul. Vid 18 års ålder konverterade han därför sin första VW-buss till en husbil och körde till Italien med tre vänner. "Det finns helt enkelt inget bättre än att kunna lasta in lite kläder, en cykel och skidor i bilen och sedan bara köra iväg", säger Tom Sandner som nu är 35. år "Jag tycker mycket om att vara utomhus och att snabbt kunna bestämma vart jag ska åka om jag får lust att upptäcka en ny plats”.
Nu för tiden kör Tom en husbil som är byggd på ett Fiat Ducato-chassi och och han har satsat mycket på att få all önskad komfort. Husbilen har ett förhöjt tak och ett värmesystem med varmvattenpanna.
Det gör att han kan resa runt i alla väder och under alla årstider. Förra vintern körde Tom till Spanien och Portugal i fyra veckor. "I Sierra Nevada på 2.300 meters höjd kan det bli minus fem grader på natten.
Då är det viktigt att värmesystemet fungerar och är driftsäkert".


Tom Sandner är trygg i att värmaren alltid ska fungerar tillförlitligt eftersom den har utvecklats och tillverkats av hans arbetsgivare Truma Gerätetechnik GmbH & Co. KG i Putzbrunn nära München. Det är ett familjeföretag som grundades 1949 och Truma är marknadsledande inom segmentet gasvärmare för fritidsfordon.
Företagets kunder inkluderar välkända husbilstillverkare som Hymer, Dethleffs och Fendt vilket innebär att värmarna återfinns i en majoritet av Europas husbilar.
Trumakoncernen är också mycket aktiv internationellt och är ett välkänt varumärke i många länder exempelvis Kina, USA och Australien.

Kombivärmaren som är liten, lätt och tyst
Trumas kombivärmare ger en skön inomhustemperatur i en husbil och den värmer också upp vattnet i den tank som finns i alla moderna husbilar. Dessa tankar kan rymma tio liter vatten eller mer.
En viktig komponent i värmaren är en integrerad fläkt för förbränningsluften som utvecklats av ebm-papst för att uppfylla de särskilda krav som Truma ställer på värmaren.
"Värmaren måste vara liten, lätt och tyst och det gör att vi ställer tuffa krav på den integrerade fläkten", säger Bernhard Schloderer som arbetar med strategiska inköp på Truma Gerätetechnik GmbH & Co.

Kravet på ett kompakt format är ganska naturligt eftersom utrymmet i en husbil är begränsat. Låg vikt är viktigt eftersom den tillåtna maximala vikten för en husbil är reglerad. En hög basvikt innebär automatiskt att mindre bagage är tillåtet.
Att värmaren är tyst är också viktigt eftersom enheten ofta installeras under en säng och inte får störa husbilsresenärerna. Resultatet av samarbetet med ebm-papst är en kompakt värmare som knappt hörs och där det är lätt att reglera värmen.
Ett annat viktigt krav är tillförlitligheten vid extrema temperaturer. "Enheten måste arbeta säkert från minus 30 till plus 70 grader Celsius", säger Bernhard Schloderer.
"Fläktarna från ebm-papst tycker jag har liknelser med Mercedes eftersom de liksom deras bilar har exceptionellt lång livslängd och är mycket pålitliga.
Det är viktigt för oss. Ingen kund skulle förlåta oss om man är högt uppe i bergen där det är minusgrader och värmaren då skulle sluta fungera”.

Text: Ebm-Papst
Foto: Tom sandner
Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Telefon: 010 - 220 30 02

Numret går till Husbilskompisar webbadministratör. Detta är inte numret ni skall ringa till ställplatser eller service.

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn