JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Hur hanterar ställplatserna covid-19?

Situationen i Sverige just nu är extrem. Folkhälsomyndigheten uppmanar oss till att undvika onödiga resor samt om vi reser hålla oss inom den region vi tillhör. Detta för att inte belasta sjukvården i andra regioner.
Vi på Husbilskompisar följer och läser ständigt av trender och strömningar i vår Facebookgrupp. Då gruppen består av över 28 500 medlemmar får vi en ganska god bild av vad som rör sig i husbilsåkarnas tankar.

Vår känsla är att många ställer på sina bilar och ger sig ut redan under påsken. Förhoppningsvis följer man då de rekommendationer som gäller. Många skriver att dom bara kommer att åka i den egna kommunen eller kranskommunerna. Sunt förnuft kommer man långt med.

Vi undrade lite hur de större och mer populära ställplatserna ser på dagsläget och vilka åtgärder man tar för stunden. Vi ringde runt och hörde oss för med tre populära ställplatser runt om i landet. Axmar Brygga, Bauergården samt Lundåkrahamnen. Samtliga tre ställen driver restaurang eller har ett externt matställe i anslutning till ställplatsen.

På Axmar Brygga råder var annan

Axmar 2

Vi ringde Yngve Persson som driver ställplatsen och krogen på det populära resmålet norr om Gävle.

- Vi har begränsat våra ställplatser till hälften och håller dessutom samma princip inne i restaurangen. Där gäller givetvis endast bordsservering enligt myndigheternas krav.
Vi har även satt upp hasp på insidan av dörren till servicehuset så man kan vara helt själva där om man så önskar, berättar Yngve.

Att fördubbla avstånden mellan bilarna är onekligen ett bra initiativ tycker vi på Husbilskompisar. Det gör det lättare att hålla avstånd till andra.

Yngve berättar dessutom att man har en take away-meny som innebär att man kan hämta mat inne i restaurangen eller få den utlevererad till bilen utan extra kostnad.

Axmar

Bauergården kör take away

Bauergarden

Vi har pratat med Sofia Petersen som är ansvarig på Bauergården i Bunn. En av Sveriges populäraste ställplatser och den enda Svenska ställplatsen som har en plats i den tyska Top platz.
Hon berättar hur man gjort det bästa av dagens situation.
- Vi har utökat vår service när det gäller Take Away. Det går att förbeställa på telefon och sedan gå upp till restaurangen och hämta sin mat, på det sättet slipper man köa och vänta. Dessutom har vi glesat upp mellan borden och erbjuder bl.a. en påskbuffé som serveras vid bordet.
Självfallet följer vi myndigheternas rekommendationer och har endast 50 personer samtidigt i restaurangen.

- När det gäller ställplatsen har vi redan ett rejält avstånd mellan bilarna så våra besökande husbilister har inget problem att hålla avstånd till andra personer. Servicehuset städas noggrant flera gånger per dag.

Bauergarden 2

Lundåkrahamnen

Lundakra

Lundåkra är en av de absolut populäraste ställplatserna i södra Sverige. Läget vid havet och den mysiga båt- och gästhamnen gör ställplatsen extra attraktiv för husbilisterna.

Vi pratade med Mårten Larsson som är hamnkapten och även ansvarar för ställplatserna.
Vi frågade om man gjort något speciellt inför den ökning som säkert blir runt Påsk.

- Vi håller rekommendationen 4 meter mellan bilarna. Vi har även satt upp anslag med lite information och råd, bl.a. att besökarna i största möjliga mån skall använda sina egna faciliteter i bilarna.
Sedan har vi lagt extra vikt vid städningen av servicehus, berättar Mårten.

Vi har även haft ett samtal med Mario som driver Idas by the Sea som ligger i anslutningen till ställplatsen.

- Vi har glesat av mellan borden och har bara bordsservering. Besökarna som står på ställplatserna kan beställa mat för avhämtning på eftermiddagen, sedan hämta upp klockan sjutton eller efter klockan tjugo. Tiden däremellan vill vi ge de gäster vi har i restaurangen så bra service som möjligt så då går det inte att hämta mat.

Lundakra 2

Det här är givetvis bara tre av landets över 1000 ställplatser men det känns ändå som om vi fått en liten fingervisning att förmodligen tar de flesta ställplatser sitt ansvar.

Som vi skrev i inledningen här det upp till dig att även du tar ditt ansvar och noga följer och rättar dig efter myndigheternas rekommendationer och regler.

Text & Bild: Gomer

Publicerad 2020-04-03

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se

Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn - Logga ut