JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!

Martins Resa # 2

Färden söderut har äntligen startat. Känns bra att lämna Sverige i regn och blåst. På färjan mellan Rödby – Puttgarden var jag ensam husbil/camper och fick således trängas bland lastbilarna.
Tyskland blev i stort sätt en transportsträcka förutom en liten myskig gränsby där jag hamnade på eftermiddagen. Parkerade vid mataffären och funderade på var jag skulle sova för natten. En av dom många apparna blev räddningen.

Några 100 meter bort fanns en husbilsparkering vid kyrkan. EU och regionen som investerat och anlagt en perfekt ställplats för att öka turismen. Den var helt gratis att stå på. El kostade € 0,50 per kWh och vatten fick man betala lite för. Helt perfekt och naturligtvis blev det en go liten promenad i byn på kvällen.

Dordrecht

Dordrecht4

Dordrecht6

Vidare genom Holland och besök i den mycket gamla och mysiga staden Dordrecht. Detta är verkligen Holland som man tänker sig från turistbroschyrerna. Mysiga gränder, sneda hus, kanaler, hamn mitt i stan och gamla traditionella båtar. Utanför staden passerar en av Rhens deltafloder med de stora pråmarna som hektiskt färdas fram och tillbaka.

Dordrecht

Att sedan vidare ta av från motorvägarna och ta mysiga mindre vägar rekommenderas starkt. Färden gick genom Zeeland dvs. den sydvästra delen av Holland. Platt återvunnen mark och alla småvägar var antingen asfalterade eller stenbelagda. Perfekt att köra på och väldigt lite trafik. Skyltarna till de små minicampingarna (måste finnas tusentals i Holland) passerades hela tiden. Alltså inga problem att hitta någonstans att bo.

IMG 20211023 085231

IMG 20211023 090236

Jag hade dock siktat in mig på en minicamping vid den historiska byn Veere. Väl framme så blev jag väldigt trevligt välkomnad. € 21,30/natt och då ingår dusch, el, vatten, toatömning etc. Rent och så välkomnande. Minicamping är ett enklare alternativ men helt perfekt i mina ögon. Många bönder som kompletterar sitt jordbruk med minicamping. Så här i oktober så står jag helt ensam på campingen.

Verre

Veere2

Veere3

Förresten så är Nya Zealand namngivet efter Zeeland. Det var Holländska sjöfarare som var de första Européerna att upptäckta Nya Zealand i mitten av 1600-talet.

Cykeltur på kvällen till Veere. En mycket gammal handelstad som var viktig för skottland med att ull bland annat skeppades genom Veere från 1100-talet och framåt. Veere har en av de största kyrkor i proportion till samhället jag någonsin sett. Klockspelet från stadshuset är bara så mysigt och för en tillbaka långt i tiden. Naturligtvis blev det en fika med go bakelse på torget. Vidare med cykel till Middelburg för att handla lite bröd m.m. inför morgondagens cykellångtur på ön Walcheren.

Cykel

Cykel2

Att cykla i Holland är verkligen ett nöje. Cykelvägar överallt och alla är antingen asfalterade eller stenbelagda. Det finns ett antal appar för att hitta cykelvägarna med. Bara att söka på ”fietsknoopen” eller ”fietstouren”. Mycket väl skyltat är det också. Det blev en skön söndagstur i sol och vind med 67 km i sadeln. Turen gick utmed kustvägen dels i skogsområden eller uppe på dynvallarna samt i mysiga byar. Många semesterparadis passerades samt campingar i olika storlekar.

Cykel3

Text & Bild: Martin Steinkamp
Publicerad: 2021-10-30

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn