JP Ajax Search Mobile

Mötesplats för livsnjutare på hjul!
 • 01Husvagnssvensson PU
 • 09ForsbergsPU02
 • 06Qstar PU
 • 11Midland PU
 • 10Bossings PU
 • 04Codat PU
 • 05Autohallen PU
 • 08AdriaPU01
 • 03Assistansbolaget PU
 • 12Swift PU
 • 07BSR PU
 • 02TumboPU01

Återhämtning för campingbranschen

Efter en vår präglad av Covid-19-restriktioner har campingbranschen gradvis återhämtat sig under sommaren. För Skandinaviens största campingkedja, First Camp, var omsättningen i augusti bara 8 procent lägre än augusti 2019. För hösten är bokningsläget för närvarande ungefär i linje med tidigare år.

Campingbranschen påverkades kraftigt av Covid-19-pandemin under våren och Folkhälsomyndighetens rekommendation om att undvika onödiga resor innebar stora intäktstapp i campingbranschen under våren. Den 13 juni lättades restriktionerna upp och sedan dess har branschen gradvis återhämtat sig.

För First Camp sjönk omsättningen (pro-forma) i juni med 29 procent, i juli med 18 procent och i augusti med 8 procent, jämfört med motsvarande månad 2019. Gradvis har alltså efterfrågan kommit tillbaka. Särskilt stugboende har gått starkt. First Camp är med sina 1500 stugor över hela landet även Sveriges åttonde största hotellkedja, räknat i antal bäddar.

- Det har varit en väldigt speciell sommar för både alla campare och för våra medarbetare, och jag är väldigt stolt över alla First Camp-medarbetare som gjort fantastiska insatser trots besvärliga förutsättningar. 2020 blir ett hack i kurvan i campingbranschens utveckling, men allt talar för att 2021 blir ett mer normalt år igen. Camping innebär tryggt, eget boende i naturen, och fler och fler svenskar upptäcker nu campinglivet, säger First Camps VD Johan Söör och fortsätter:

- Omsättningstappet under våren tvingade oss att anpassa våra kostnader, men vi valde samtidigt att behålla vår stora satsning på ett helt nytt aktivitetskoncept, med gratis kvällsunderhållning, barnklubb, cirkelträning och yoga för alla våra gäster på 23 av våra destinationer i Sverige. Detta har varit enormt uppskattat. Och många unga campare har nu blivit kompis med vårt lyckodjur Yessi och First Camps egen sommarhit ’Campa med oss’, som finns på bland annat Spotify.

Under sommaren har svenskar campat i Sverige som aldrig förr. De destinationer som haft allra störst procentuell ökning av svenska gäster är Oknö-Mönsterås, Ånnaboda-Örebro, Gunnarsö-Oskarshamn, Ekudden-Mariestad och Nickstabadet-Nynäshamn.

Många av de utländska gästerna har dock lyst med sin frånvaro till följd av reserestriktioner. Vanligtvis står utländska gäster för 25 procent av de årliga gästnätterna i den svenska campingmarknaden. Det totala antal gästnätter i den svenska marknaden i juli var ner 34 procent mot juli 2020, enligt färsk statistik från SCB.

Så till den stora frågan vilka glassar som Sveriges campare gillar allra bäst? Topp 5-listan på First Camps 39 destinationer i Sverige under sommaren ser ut så här:

Daimstrut
Sandwich
TipTop
Magnum mandel
Twister

Text & Bild: Firs Camp
Publicerad 2020-09-14

Lindströms Husbilar & Husvagnar utökar

- Blir ny återförsäljare av Knaus husbilar i Enköpingsområdet
Familjeföretaget Lindströms Husbilar & Husvagnar accelererar och erbjuder nu husbilar från det tyska varumärket Knaus. Familjeföretaget är därmed ny återförsäljare för Knaus husbilar i Enköpingsområdet.

Intresset för fritidsfordon har ökat stadigt under senare år och sommaren 2020 sökte sig, med största sannolikhet, fler svenskar än någonsin till campinglivet. Familjeföretaget Lindströms Husbilar & Husvagnar har verksamhet i Bålsta och Enköping där de både säljer och hyr ut fritidsfordon.

– Vi säljer allt fler husvagnar men till oss kommer framförallt de som är intresserade av husbil. Allt fler upptäcker hur praktiskt det är som semesterfordon men också vid sportaktiviteter och tävlingar. Därför har vi valt att utöka vårt utbud av husbilar med det omtyckta märket Knaus, säger Cecilia Lindström, vice vd och marknadschef på Lindströms Husbilar & Husvagnar.

Satsningen görs i samarbete med husvagns- och husbilsimportören Bergholm som är generalagent för Knaus i Sverige och som har ett nätverk av återförsäljare över hela landet. Lindströms blir i och med satsningen ny återförsäljare av husbilar från Knaus i Enköpingsområdet.

– Knaus har ett gott renommé och är ett bra komplement till våra övriga märken. Jag och min man har själva alltid gillat Knaus så när vi fick möjlighet att erbjuda även dessa kändes det helt rätt, säger Cecilia.

Cecilia och maken John har arbetat i familjeföretaget länge och tog över verksamheten i Bålsta 2010. Där finns bilverkstad, tillbehörsbutik och serviceverkstad. Sedan 2015 har Lindströms Husbilar & Husvagnar även försäljning, butik och uppställningsplatser i Enköping.

Visar nästa års modeller
På grund av stor efterfrågan och delvis försenade leveranser från fabrikerna som följd av pandemin, har många säljare i landet haft svårt att få hem nya fritidsfordon. Genom Bergholms nätverk har Lindströms dock kunnat få tag på några Knaus-husbilar som redan finns till försäljning i lokalerna, och fler är på ingång.

– Den 28 september till 4 oktober gästas vi av Bergholm som har med sig en handfull nya fordon från modellåret 2021. Det ska bli väldigt kul att visa dessa för våra kunder. Jag är övertygad om att fordonen kommer mottas väl och under veckan kommer vi dessutom att ha fina erbjudanden och rabatter på mycket i våra butiker, säger Cecilia.

För mer info kan du besöka eventtipset i portalen

Text: Lindströms Husbilar
Bild: Gomer

Publicerad 2020-09-10

En stark augusti-månad

”Swemestrandet” har fortsatt påverka husvagns- och husbilsbranschen på ett positivt sätt även under augusti månad – och det gäller både nya och begagnade fritidsfordon.


– Det stora intresse vi sett tolkar vi som att detta inte är en övergående trend utan att svenskarna även i framtiden kommer att satsa på detta miljövänliga sätt att semestra, säger HRF:s ordförande Tomas Haglund.
Hela 17,7 procent fler husvagnar registrerades under den senaste månaden, jämfört med samma period i fjol, och även antalet nyregistrerade husbilar visar en uppgång – plus 5,8 procent.
– Att husbilsregistreringarna nu ökar tror vi beror på det arbete som HRF, genom ”Husbilskampen”, bedrivit och som lett fram till att regeringen presenterat ett förslag på skattelindring för husbilar, avslutar Tomas Haglund.

Husbilsregistreringar för augusti 2020
Augusti månads husbilsregistreringar visar 528 stycken, medan det i augusti föregående år registrerades 499 husbilar. Hittills under kalenderåret 2020 har det totalt registrerats 3 127 husbilar, medan
det under motsvarande period 2019 registrerades 3 257stycken. I procent innebär detta en minskning med 3,99 % för år 2020.

Text & graf: HRF
Publicerad 2020-09-02

Nya Caddy California med minikök

Hannover/Södertälje 2 september 2020 – Volkswagen Transportbilar visar nu upp den nya Caddy California för första gången. Omarbetad och nydesignad från grunden med sin bas i den helt nya Caddy generation 5. Till och med namnet är nytt och det säger egentligen allt. När Caddy Beach nu blir Caddy California så ansluter den till Volkswagen Transportbilars framgångsrika familj av Campers. Det numret större syskonet California har byggts av fabriken sedan generation T3 och är idag vid sin generation T6.1 världens mest framgångsrika campingbil genom tiderna. 2019 lanserade Volkswagen Transportbilar dessutom den ännu större Grand California, baserad på Crafter. Från nu finns det alltså tre modeller som bär det klassiska California-namnet vilket innebär att det finns en California för varje plånbok, resa och äventyr.

Caddy California byggs på Volkswagens MQB-plattform som ger mer utrymme och tillgång till de senaste tekniska lösningarna. Den korta versionen (4.501 mm) kommer kunna beställas senare under hösten medan den längre (4.853 mm) kommer ha sin premiär under 2021. Varje detalj i bilen är noga utformad för att utnyttja utrymmet maximalt och bjuda på smarta detaljer och hög komfort. Den utfällbara sängen har fått generösa mått (1.980 x 1.070 mm) och en extra bekväm madrass med sovkomfort likt den i sina större syskon. På tidigare modell så var baksätet en del i sängkonstruktionen, men inte längre. På Caddy California går det därför att plocka ut baksätet och därmed få med betydligt mer packning i bilen.

California 4

Nytt minikök gör denna minicamper ännu mer komplett
En ny unik detalj i Caddy California är den utdragbara köksenheten som också gör att modellen klassas som en husbil. Från bakluckan drar man ut köksenheten som innehåller spis med en gaslåga och förvaring för köksutrustning. I köksenhetens bakre del finns ett låst och ventilerat utrymme för en gasflaska. Under bakluckan har man ståhöjd och kan laga sin måltid med skydd från regn. När man är klar så skjuter man tillbaka köksenheten in under sängen igen. Precis som tidigare kan man få två hopfällbara campingstolar och ett bord som förvaras i fickor under sängen.

California 5

1,4 kvm stort panoramaglastak öppnar upp för bergstoppar och galaxer
Ett nytt tillval till Caddy 5 och till nya Caddy California är ett stort panoramaglastak. Det ger både ett fantastiskt ljus under färden och en möjlighet att betrakta stjärnhimlen från sängen under natten. På insidan av sidofönstren i bagageutrymmet sitter ett system med förvaringsfickor som nu klarar av packning på upp till 5 kilo på varje sida. Systemet för mörkläggning av alla vindrutor har förfinats i sin funktion och en ny ventilationslösning till framdörrarna säkerställer bra luftgenomströmning under natten. Även ett nytt system med dimbar LED-belysning över sängen och under bakluckan har tillkommit.

California 2

Ny större tältlösning gör Caddy California till en campingbil för hela familjen
Med den nya fristående tältdelen kan bilen kopplas från för en tillfällig utflykt. Tältet kan också utökas med en sovdel som gör att en hel familj kan campa tillsammans när man utnyttjar både bilens och tältets sovutrymmen. Tältet monteras snabbt och enkelt och stora öppningsbara fönster ger en ljus och luftig atmosfär.

California 3

Senaste tekniken för ökad säkerhet och underhållning på färden
Tack vare MQB-plattformen som modellen baseras på ges möjlighet till det senaste inom infotainment och säkerhetssystem. Vid förarplatsen ges nu möjlighet till fullt digitalt instrumentering och en central display på upp till 10 tum. Med ett integrerat eSIM har man tillgång till uppkopplade funktioner via ”Volkswagen We”. En rad system som både underlättar körningen och gör den säkrare har tillkommit på nya generationen av Caddy. Med till exempel Travel Assist så kan bilen mer eller mindre köra sig själv genom hela fartregistret, om föraren samtidigt är uppmärksam på omgivningen. Och med Trailer Assist så blir det lekande lätt att backa rakt bak med påkopplat släp, eller att styra in släpet på en ficka. Totalt 19 assistanssystem kommer vara tillgängliga i nya Caddy California.

Nya appen ”California on Tour” guidar under resan
Som ett perfekt komplement till Caddy Californias digitala värld kommer nya gratisappen ”California on Tour”, utvecklad för Apple- och Androidtelefoner. Här samlas information och campingplatser och var du kan tömma gråvatten och fylla på nytt färskvatten, liksom andra fritidsaktiviteter som cykeluthyrning och sevärdheter. Appen innehåller också beskrivningar av bilens olika campingfunktioner och finns tillgänglig för alla Volkswagen Transportbilars California-modeller.

Effektivt renade motorer och möjlighet till fyrhjulsdrivning
Med nya teknik, som dubbla SRC-katalysatorer och dubbla doseringar av AdBlue, kan nya Caddy California effektivt reducera utsläppen av kväveoxider. Vid lanseringen erbjuds två TDI-motorer på 90 eller 122 hk. Senare kommer andra motoralternativ och möjligheten till 4MOTION fyrhjulsdrift.

Text & Bild: Volkswagen Transportbilar Volkswagen Group Sverige AB
Poblicerad 20200903

Dethleffs digitala nyhetsshow

I tider av pandemi och inställda husbilsmässor får tillverkarna ta till nya grepp och vägar för att visa upp 2021-års modeller. Dethleff har gått all in och skapat en virtuell mässa.

Via nätet kan du besöka nyheterna utan att lyfta rumpan från soffan där hemma. Frågan är väl om det räcker med läckra 360-panoramor för att få köparna att slå till.
Satsningen bör nog följas upp med väl genomförda evenemang hos de lokala återförsäljarna.

dethleff 

Virtuella vandringar med 360-bilder har ju funnits under många år men som gammal yrkesfotograf med panoramor som en av specialiteterna blir man varm om hjärtat när man ser en produktion av den här kalibern, jag vet vilket jobb som ligger bakom.

Klicka på bilden för att komma till mässidan.

Text: Gomer
Bilder: Dethleff
Publicerad 2020-09-01

Husbilskompisar AB | 556434-2425
Stigen 1, 776 34 Hedemora
Telefon: 010 - 220 30 02
E-post: kansliet[at]husbilskompisar[dot]se
Support på portal & forum e-post och telefon vard. 9-19
 • 12Qstar PN
 • 10Codat PN
 • 08TumboPN01
 • 07Husvahnssvensson PN
 • 01BSR PN
 • 11Autohallen PN
 • 04Bossings PN
 • 09Assistansbolaget PN
 • 05Midland PN
 • 06Swift PN
 • 03Forsbergs PN
 • 02AdriaPN01
Utgivningsbevis 2017-009 Ansvarig utgivare: Gomer Swahn